Eenjarigen

Impatiens-planten kweken: levendige kleuren voor schaduw, potten en randen

Impatiens-planten kweken: levendige kleuren voor schaduw, potten en randen


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Het is simpel: het kweken van impatiens-bloemen is eenvoudig.

Dat zou de reden kunnen zijn waarom de waarde van impatiens voor gemakkelijke, continue kleur in de schaduw vaak wordt genegeerd of over het hoofd wordt gezien.

Het kan komen door de verwarring die is ontstaan ​​door de verschillende namen die aan deze tedere eenjarigen en vaste planten zijn gehecht.

Ze worden genoemd:

 • drukke lizzy
 • geduldig lacy
 • sultan's balsem
 • sultana
 • glow-in-shadow

Geliefde Impatiens Balsamina

De geliefde, ouderwetse tuinbalsem, Impatiens balsamina, heeft een heel ander karakter en eisen, maar behoort tot dezelfde familie en raakt soms betrokken bij de algemene verwarring.

Als je eraan toevoegt dat impatiensplanten in de volksmond bekend staan ​​als perkplanten voor buiten, is het niet verwonderlijk dat ze soms worden vergeten als aantrekkelijke, heerlijke, de hele zomer oplichtende middelen voor potten of containers in halfschaduw buitenshuis.

Omdat impatiens zo gemakkelijk uit zaden te kweken zijn, net als elke jaarlijkse, kunnen ze in hoeveelheden worden gekweekt om een ​​intense, heldere kleur te geven. De levendige impatiens-kleuren die de bloemen bieden, worden zelden geëvenaard in een perk of potplant.

Andere soorten die u kunt proberen, zijn onder meer:

 • Impatiens niamniamensis (kaketoe uit Congo, ongeduldige papegaaien of papegaaienplant)
 • Impatiens hawkeri (Nieuw-Guinea impatiens)
 • Impatiens psittacina (papegaaibloem of papegaaibalsem)
 • Impatiens grandulifera
 • Nieuw-Guinea Impatiens-hybriden

Waar en hoe Impatiens te planten - bijna overal

Bij het planten van impatiens plant het niets meer dan een redelijk vruchtbare, humusachtige goed doorlatende grond en veel vocht. Ze zullen een vrolijke uitstraling geven aan sombere hoeken en onder bomen.

Het gebruik van dwergimpatiens wordt alleen beperkt door de hoeveelheid schaduw die uw tuin biedt. Het kunnen gloeiende randen zijn voor paden of randen.

Meer over -> Shade Annuals

Ze zijn pixie-schattig, sproeiende kleur rond grijze rotsen; stralend aan de voet van evergreens; mooiste van allemaal met varens; perfectie in bloembakken en stoepbakken. In feite is het moeilijk om een ​​schaduwrijk hoekje te bedenken dat niet mooier is gemaakt met impatiens!

Dwerg Impatiens

De dwergimpatiens worden niet hoger dan twintig centimeter. Ze hebben een platte, spreidende groei, waarbij elke plant een voet of meer ruimte beslaat. Elk is een mooi boeket van helder scharlakenrood, briljant oranje-scharlaken of lichtgevend zalmroze. Een donkergekleurde dwerg die verbluffend in contrast staat met heldere, sprankelende oranje bloemen, wordt ‘Orange Baby’ genoemd.

Als een grotere kleur nodig is voor schaduwrijke gebieden, dan Impatiens Sultanii en Impatiens Holstii rassen zijn uitstekend. Deze zijn perfect voor perkplanten met hun aantrekkelijke olijfgroene blad en dikke, sappige stelen.

Ze zijn bedekt met heldere bloemen van vijf centimeter die gracieus worden aangespoord en die scharlakenrood, roze, roze of wit van kleur kunnen zijn. Impatiens Roylei is voortreffelijk met juweelkleurige bloemen van lavendel-paars. Het verdient echt de naam glow-in-shadow omdat de bloemen een uitstraling hebben die onbeschrijfelijk mooi is in diepe schaduw.

Impatiens kweken uit zaden

Impatiens zijn gemakkelijk te kweken uit zaden. Zaai op fijn gezeefde potgrond, of op een van de uitgangsmediums die u misschien verkiest, zoals vermiculiet of gemalen veenmos. Druk de impatiens-zaden in het medium, maar bedek ze niet.

Voor impatiens walleriana en de meeste soorten van het geslacht impatiens exploderen de zaaddozen wanneer ze rijp zijn. Dit is een evolutionaire aanpassing voor het proces van zaadverspreiding.

Houd de zaden te allen tijde vochtig en warm (70 tot 75 graden). Ze hebben tien tot vijftien dagen nodig om te ontkiemen en hun vooruitgang is snel.

In korte tijd kunnen ze in hangende manden, individuele turfpotten of in losse, humusachtige grond worden gedaan om binnen te groeien tot het gevaar voor vorst voorbij is. In april gezaaide zaden geven planten in knop en bloei om tegen 1 juni uit te zetten, hoewel ze onvertakt zullen zijn.

Impatiens kweken als potplanten

Impatiens zijn uitstekende potplanten. Als er sprake is van interferentie tussen de wortels van de boom in hun toekomstige kweekplaats, kweek ze dan in grote potten of containers.

Dwergvariëteiten zijn op deze manier bijzonder nuttig, elk in een pot van vijf inch die op de rand is verzonken waar kleur nodig is. Elk gebied dat geen last heeft van boom- of struikwortels, kan worden gebruikt voor directe, in de grond aanplant van alle impatiens.

Een mulch houdt vocht voor hen vast. Ze hebben geen speciale zorg nodig om door te gaan met hun non-stop bloeien vanaf het moment dat ze uitgezet zijn tot de vorst.

Houdt van vloeibaar voedsel

Door om de drie weken een milde verdunning van een uitgebalanceerde meststof met langzame afgifte toe te passen, blijven ze optimaal presteren.

Plagen en ziekten

Impatiens planten zoals de impatiens wallerana krijg normaal gesproken niet veel last van plagen en plantenziekten. Er kunnen zich echter af en toe problemen voordoen. Hierdoor is het nog steeds het beste voor tuinders om kennis op te doen over deze problemen en te weten hoe ze kunnen voorkomen dat ze zich voordoen.

Impatiens valse meeldauw is een ziekte die zich de afgelopen jaren heeft verspreid en een grote invloed heeft gehad op de productie van veel soorten impatiens. Andere problemen of ziekten van deze planten, zoals verwelking, kunnen het gevolg zijn van te veel water geven, te veel warmte of overmatige toediening van meststoffen.

Veel ongedierte in de tuin kan de groei van impatiens beïnvloeden. Sommigen van hen omvatten wolluizen, bladluizen, spintmijten. en trips. Deze veroorzaken gekrulde en vervormde bladeren.

Aan de andere kant veroorzaakte de aangetaste kever dwergachtige of misvormde impatiens-bloemen. Nematoden kunnen ook verwelking van veel aangetaste soorten veroorzaken. Voor gevallen van snijwonden aan de stengels en bladeren, kunnen deze worden veroorzaakt door snijwormen.

Om uw planten tegen ongedierte te beschermen, kan het gebruik van neemolie de meeste ervan uitroeien. U kunt ook proberen om plantbedden in uw tuin te solariseren en verdunde visemulsie aan te brengen.

Impatiens rooten uit stekken

Stekken van drie of vier inch wortelen snel wanneer ze in water of in een vochtig medium zoals vermiculiet of veenmos en zand worden geplaatst.

Het is dan mogelijk om impatiens-planten van het ene seizoen naar het andere te houden door in de herfst tipstekken te nemen en ze binnenshuis te overwinteren. Of ze kunnen opnieuw worden gekweekt uit zaden die elk jaar in uw tuin worden geplant.

De waarde van deze eenjarigen voor continue, aantrekkelijke kleuren op plaatsen waar de meeste eenjarigen het opgeven, verkoopt ze meteen. Als je met een oud of nieuw schaduwprobleem wordt geconfronteerd, stop dan met worstelen - laat impatiens het werk doen!


Bekijk de video: Stam Rozen Snoeien eind Maart. Hoe, Wat en Waar? (Juli- 2022).


Opmerkingen:

 1. Kigalkree

  Niet in deze kwestie.

 2. Pax

  Ik kan je geloven :)

 3. Kekora

  Ja, eens kijken

 4. Atkinson

  Juist! Ik denk, wat is het een goede gedachte. En het heeft recht op een leven.

 5. Williamon

  dat kloptSchrijf een bericht