Kunstmest

Meststofzak: wat is NPK en wat zit er nog meer in de zak?

Meststofzak: wat is NPK en wat zit er nog meer in de zak?


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Wanneer de huistuinier een zak met kunstmest opent voor zijn gazon of landschapsplanten, kan hij roze, blauw, geel, wit of grijs gekleurd, kruimelig materiaal zien.

Heb je je ooit afgevraagd waaruit al die kleine prills bestaan ​​die op de NPK-etiketten voor samengestelde meststoffen staan?

Als u onlangs een getransplanteerde appartementsbewoner bent of een goedgelezen boekentuinier, bent u misschien bang om elk type 'uitgebalanceerde meststof' te gebruiken.

Je leest ergens dat het gebruik van alles behalve compost of organische mest de grond en planten zou vergiftigen of verbranden.

Plantaardig voedsel dat wordt gebruikt bij de verzorging van het gazon of de moestuin, is niet meer "giftig" voor planten en micro-organismen in de bodem dan ham en eieren voor de gemiddelde mens.

Zeker, de boeren in de Verenigde Staten kopen geen "gif" als ze elk groeiseizoen miljoenen tonnen plantenmest op hun boerderijen gebruiken. Voordat u tot conclusies komt, koopt u minerale meststoffen en gaat u verder met het toedienen van meststoffen, overweeg een grondtest op sporenelementen en identificeer de voedingsstoffen die in de bodem aanwezig zijn.

Organische meststof NPK-verhouding: wat is NPK?

Een typische meststofmix voor huistuinplanten omvat een analyse met de “meststofnummers” gedrukt op de mestzak die het percentage of N-P-K-verhouding van stikstof-fosfor en kalium in het mengsel garandeert.

Zo bevat een 5-10-5-mengsel 5% stikstof, 10% fosforzuur en 5% kalium. Dit komt neer op 20%.

“Maar waarom niet 100% plantenvoeding?”, Vraagt ​​de tuinman zich misschien af. "Wat is de andere 80%?"

Een deel van de 80% kan bestaan ​​uit andere essentiële ingrediënten van sporenelementenmeststoffen - mineralen met een nutriëntengehalte zoals:

 • Koper
 • Zink
 • Borium
 • Mangaan
 • Magnesium

Ten minste één fabrikant neemt deze kleine mineralen op, hoewel de gebruikte hoeveelheden sporenelementen niet op het etiket van de zak worden vermeld.

Het grootste deel van deze 80% in kwestie is echter aanwezig omdat geen tuinman op aarde 100% plantenvoeding zou willen aanraken met een paal van 3 meter - laat staan ​​op hun bloemen!

Feit is dat een simpele stikstof-fosfor-kalium-combinatie praktisch onmogelijk is. Zuivere stikstof is een gas (78% van de lucht is stikstof) dat zich niet goed laat combineren met andere mineralen.

En stikstof moet worden gecombineerd met andere mineralen voordat planten, behalve de peulvruchten (klavers, alfalfa, erwten, etc.) het kunnen gebruiken.

Pure fosfor is precies het tegenovergestelde van stikstof voor zover de chemische activiteit ervan verloopt. In feite moet het te allen tijde onder water worden gehouden, omdat dit gevaarlijke spul bij contact met de lucht in vlammen uitbarst.

Bijna net zo slecht - puur kalium. Het vereist onderdompeling in olie om de combinatie met vocht in de lucht te voorkomen. Als een stuk kalium in water valt, explodeert het met geweld.

Andere zuivere mineralen zijn om andere redenen even nutteloos voor de groei van planten. De metaalhoudende mineralen zoals zink, koper, mangaan, magnesium en boor zouden weinig nut hebben voor planten als ze als stukjes metaal zouden worden geleverd.

Combineren van brandbare chemische meststoffen en andere materialen

In plaats van een dubieus mengsel van nutteloos gas, een paar brandgevaren en diverse schrootmetalen op de markt te brengen, bieden de producenten van de kunstmestindustrie een veilig, schoon, gezond, soms geurloos mengsel met een groene kleur van chemische verbindingen van de voedingsmineralen die planten. wortels kunnen uit de grond opnemen en opslaan.

De stikstof kan worden gedragen door de chemische samengestelde meststof, ammoniumsulfaat, een bijproduct van de industrie. Dit is een wit, in water oplosbaar materiaal gemaakt van stikstof, waterstof, zwavel en zuurstof en bevat ongeveer 20% stikstof.

Waarschijnlijk is het fosforzuur in de plantenvoeding of fosfaatmeststoffen afgeleid van superfosfaat, dat ongeveer een vijfde fosforzuur is, de rest is zuurstof, waterstof, calcium en zwavel. (De laatste twee mineralen zijn overigens ook belangrijke voedingsstoffen voor planten.)

Superfosfaat wordt gemaakt door fosfaatgesteente te behandelen dat is gewonnen met zwavelzuur. Dit proces maakt het fosfaat veel beter beschikbaar voor planten.

Aan de behoeften aan kalium wordt voldaan door toevoeging van kaliummoord, kaliumsulfaat of mestzouten, die kalium bevatten, de rest zijn dragermineralen. Lees meer over kalimeststof.

Gedolven in New Mexico, of verkregen uit droge meren in Californië, zijn de verschillende kaliumzouten onschadelijke kristallijne materialen, vergelijkbaar met keukenzout, die gemakkelijk oplossen in water.

De kleinere mineralen worden ook geleverd als verbindingen van ‘drager’ mineralen in plaats van als zuivere metalen. Veel voorkomende bronnen zijn commerciële borax voor boor en de sulfaatzouten van koper, zink, mangaan en magnesium.

Het mengen van de zak met kunstmest

Dus, wat zijn meststoffen en wat zit er in kunstmest?

Al deze grondstoffen en enkele andere worden verzameld in aparte grote opslagplaatsen in de mestmenginstallatie.

Zorgvuldig afgewogen porties van elk materiaal worden in batches naar een roterende menger getransporteerd die één of twee ton plantenvoedsel per keer kan combineren. Een deel van de stikstof in het mengsel mag tijdens het mengproces als vloeibare meststof - als ammoniak - worden toegevoegd.

Na het verlaten van de menger wordt de meststof (plantenvoedsel) met kranen of eindeloze banden naar opslagpalen getransporteerd waar het gedurende enkele weken "uithardt". Het uithardingsproces maakt interacties tussen de grondstoffen mogelijk en verzekert de consument van een korrelig, gemakkelijk stromend product.

Aan het einde van de uithardingsperiode wordt het plantenvoedsel opnieuw gemengd, gezeefd en verpakt, klaar voor verzending naar hardware, tuincentra en grootwinkelbedrijven.

Dus de meststofpercentages van het gazon 5-10-5, 6-10-4 en soortgelijke verhoudingen die op de buitenkant van een plantenvoedselzak staan ​​vermeld, vertellen slechts een deel van het verhaal.

De rest hebben we hier verteld. Met de calcium en zwavel ‘drager’ elementen, plus de kleine mineralen, is er veel meer om voedselmeststoffen te planten dan de cijfers laten zien - maar het zit in de zak!


Bekijk de video: Kunstmest strooien: waarop letten? Van strooimoment tot korrelkwaliteit (Juli- 2022).


Opmerkingen:

 1. Drummand

  Alles in tijd en plaats.

 2. Monty

  I think it has already been discussed, use the forum search.

 3. Huntley

  helemaal eens met de vorige zin

 4. Montay

  Nishtyag, alles is correct geschreven. Goed gedaan!Schrijf een bericht