Cactus - Vetplanten

Aasbloem Stapelia - Gigantische Cactus Zeesterrenplant [GROEI & VERZORGING]

Aasbloem Stapelia - Gigantische Cactus Zeesterrenplant [GROEI & VERZORGING]


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

De Stapelia-bloem of Carrion-bloem oftewel zeesterrenplant behoort tot de familie, Asclepiadaceae, dezelfde familie als de plant met kroontjeskruid.

Deze interessante, exotische vetplanten behoren tot het geslacht Stapelia, dat van nature groeit in Zuid-Afrika, in de tropische streken.

Er zijn ongeveer negentig leden van deze vetplantengroep. Het meest opvallende kenmerk van deze plant zijn de grote, stervormige bloemen.

Deze bloemen zien er heel ongewoon uit met hun vreemde, donutachtige centra en heldere, spetterende markeringen.


Stapelia-variëteiten - Vier populaire keuzes:

# 1 - Stapelia variegata wordt gewoonlijk ongeveer vijftien centimeter hoog. Het produceert erg mooie gele bloemen met interessante paarsachtig bruine patronen. De bloesems zijn meestal vijf of acht centimeter breed.

# 2 - Stapelia hirsuta is een ander populair lid van deze groep. De ietwat harige stengels zijn langer en iets slanker dan die van S. variegata en bereiken een hoogte van ongeveer twintig centimeter.

De diep paars-bruine bloemen zijn ook behaard (harig) en behoorlijk opzichtig. De bloembladen hebben gele strepen en het fijne haar dat de bloesems omhult, heeft een roestrode kleur.

Deze bloemen zijn meestal tien of vijf centimeter breed.

# 3 - Stapelia grandiflora heeft zeer lange, slanke stelen. Ze kunnen ongeveer een voet lang worden en zijn bedekt met een fijne, fluweelachtige vacht.

De bloemen zijn indrukwekkend groot met een doorsnede van vijftien centimeter. Ze zijn heel diep rood. In feite lijken ze soms zwart te zijn. De randen van de bloesems zijn wit bijgesneden.

# 4 - Stapelia gigantea heeft echt gigantische bloemen. In feite zijn het enkele van de grootste bloemen die te vinden zijn onder alle bloeiende planten.

Hoewel de dikke, fluweelachtige stengels van de plant maar ongeveer zes of twintig centimeter lang worden, kunnen de bloemen wel zestien centimeter breed zijn.

De bloesems zijn heel bleek geel met zeer dunne rode strepen.


Stapelia Flower - Wat is dat voor geur?

Ondanks al deze mooie looks, is het meest ongewone kenmerk van deze plant zijn eigenaardige geur.

Zeestercactus wordt ook wel aasbloemen genoemd omdat ze de geur van rottend vlees uitstralen. [bron]

Hoe vreemd dit ook mag lijken, zoals bij alle dingen in de natuur, is er een goede reden voor deze functie.

De geur van rottend vlees trekt vliegen aan, die hun eieren op de bloem leggen en incidenteel stuifmeel van de ene bloem naar de andere verspreiden.

Een andere ‘stinkende’ plant is de lijkbloem en Huernias.

Hoe sterk ruiken deze Stapelia-bloemen?

De perceptie van deze vreemde geur verschilt van persoon tot persoon. Sommige mensen zeggen dat de geur overweldigend is als rottend vlees.

Anderen zeggen dat je het nauwelijks kunt ruiken, tenzij je je neus heel dicht bij een bloem houdt. De setting maakt natuurlijk een groot verschil.

Staat uw Aasplant in een kleine, warme veranda of serre, dan ruikt u deze sterker dan in een grote, open ruimte of buiten.

De Starfish Flower Cactus ziet eruit als make-up voor de geur!

Ongeacht hun vreemde geur, Stapeliads zijn mooie planten. De planten bloeien alleen van midden zomer tot begin herfst.

Als ze niet in bloei staan, vormen de knobbelige, gegroefde, sappige stengels een aantrekkelijke en interessante aanvulling op uw plantencollectie.

Als ze bloeien, zijn deze bloeiende "cactussen" altijd opzichtig en indrukwekkend groot in vergelijking met de grootte van de plant.

De bloesems verschijnen laag op de plant, waardoor de interessante, vlezige stengels boven de bloemen uittorenen.

Hoe verzorg je een zeesterrenplant?

Als vetplanten zijn deze planten heel gemakkelijk te verzorgen.

Ze groeien behoorlijk en hebben wat verzorging nodig tijdens de lente- en zomermaanden, maar ze zijn vrij zorgeloos de winter en het voorjaar in.

Tijdens de warme zomermaanden kunnen uw planten buiten in de volle zon leven.

Bewaar ze in de winter als kamerplanten in een lichte kamer die boven de 50 ° Fahrenheit blijft.

De basisprincipes van Stapelia Gigantea-zorgvereisten:

Licht: Binnen of buiten houden zeesterrenplanten van veel helder, indirect zonlicht. Bescherm ze tegen direct zonlicht, aangezien dit schadelijk kan zijn.

NOTITIE: Jaren geleden kweekte ik de Starfish-cactus met succes buiten in de volle zon in Zuid-Florida.

Temperatuur: Ze geven de voorkeur aan een warme temperatuur en moeten in de winter op een temperatuur van meer dan 50 ° Fahrenheit worden gehouden.

Voeding: Deze planten hebben geen kunstmest nodig.

Water geven: Wacht tot de grond volledig is opgedroogd tussen de gietbeurten. Geef altijd spaarzaam water en in de winter heel weinig. Wacht tot de stengels in de winter een beetje verschrompelen voordat je ze licht water geeft.

Bodem: Zoals met de meeste vetplanten, houden Stapelia-planten van lichte, luchtige, goed doorlatende grond. Omdat je geen mest geeft, moet je potmix voor cactussen behoorlijk wat natuurlijk, organisch materiaal bevatten. Het mag niet te zuur zijn.

Verpotten: Verpot, transplanteer en / of vermeer uw Stapelia in het voorjaar, net voor het groeiseizoen. Kies een lage, brede pot waarin de plant zich kan verspreiden.

Zorg ervoor dat u een laag kiezelstenen, potscherven of piepschuim pinda's op de bodem van de pot legt voor een goede afvoer.

Uiterlijke verzorging: Bij deze vetplant wordt er niet regelmatig gesnoeid. Verwijder gewoon dode of lelijke stengels. Verwijder de bloemen als ze niet meer bloeien.

Zeesterbloem Op Succulent (Stapelia gigantea)

Hoe Star Cactus Flowers te verspreiden?

U kunt deze vetplanten gemakkelijk starten met stekken. In tegenstelling tot veel vetplanten zijn ze ook vrij gemakkelijk uit zaad te kweken.

Stekken moeten in de lente worden genomen. Gebruik een scherp mes om een ​​gezonde steel af te snijden.

Laat het een nachtje luchten en plaats het dan (met het uiteinde naar beneden) in een pot met cactussenmix of je eigen grondmengsel. Zorg ervoor zoals je een volwassen plant zou doen.

Zaden zijn groot en plat en gemakkelijk om mee te werken. Zaai ze gewoon op het oppervlak van een ondiepe bak (of individuele zaadpotten) met cactussenmix of je eigen grondmengsel.

Bedek ze heel licht met aarde. Besproei het oppervlak van de grond met water en bewaar de onbedekte containers op een warme (60-65 graden Fahrenheit), heldere plek.

Je zaden zouden binnen een paar dagen moeten ontkiemen.

4 plagen en problemen

# 1 - Te veel water geven kan zwarte stengelrot veroorzaken, die niet te genezen is.

Als de basis van je zeester-succulent zwart en papperig wordt, kun je misschien een paar goede stekken besparen om nieuwe planten te beginnen, maar de ouderplant is klaar.

Als slechts een paar kleine delen van de plant rot vertonen, kunt u de ouderplant misschien redden door de verrotte delen voorzichtig weg te snijden.

# 2 - Onderwater kunnen ervoor zorgen dat stengels verschrompeld en slap worden. Gelukkig is dit een gemakkelijke oplossing.

Zet de hele pot gewoon in een bak met water en laat hem weken totdat de aarde volledig verzadigd is.

Laat overtollig water weglopen en houd vervolgens uw plant in de gaten. Vergeet niet om het opnieuw water te geven als de grond helemaal droog is, maar voordat de stengels beginnen te lijden.

# 3 - Als uw plant heeft geleden het kan in elk geval spintmijten aantrekken.

Wanneer dit gebeurt, zie je gele stippels op de stengels en kleine puntjes (mijten) verspreid.

Probeer ze af te vegen met een watje bevochtigd met water of met isopropylalcohol.

Het kan zijn dat u deze behandeling meerdere keren moet herhalen. Als dit niet werkt, gebruik dan een tuinbouwproduct tegen insecten.

# 4 - Schaal insecten en melige insecten ook graag vetplanten teisteren. U kunt een mes gebruiken om melige insecten weg te schrapen en / of met een pincet af te halen.

Behandel met tuinbouwolie, zoals neemolie en / of insectendodende zeep als het probleem aanhoudt.

Als u op deze link klikt en een aankoop doet, verdienen wij een commissie zonder dat het u wat extra kost.

Waarom kiezen voor de zeesterbloem?

Als je houdt van bijzondere, interessante planten die lang meegaan, gemakkelijk te verzorgen en intens mooi zijn, dan is de Stapelia de plantengroep voor jou!

De populaire variëteiten zijn gemakkelijk te vinden op standaard kwekerijen, in succulentenwinkels, online en bij tuinvrienden.

Zelfs als je in het verleden niet veel geluk hebt gehad met planten, kan het verzamelen van Stapelia je een gemakkelijk, spannend, exotisch en succesvol tuinbouwavontuur opleveren. [bron]

Met tientallen beschikbare variëteiten, als u van verzamelen houdt, kunt u een indrukwekkende verzameling zeer ongebruikelijke en bedrieglijk winterharde planten verzamelen.

Aanbevolen literatuur

 • Old Man Cactus Care - Groeiende Cephalocereus Senilis
 • Huernia Plant Care: hoe de stinkende Huernia Cactus te cultiveren


Bekijk de video: Up close and personal with a 14 Stapelia gigantea flower! (Juli- 2022).


Opmerkingen:

 1. Vogami

  Naar mijn mening heb je het mis. Ik bied aan om het te bespreken. Schrijf me in PM, we praten.

 2. Tavey

  Ik heb niet zo goed nodig!

 3. Takasa

  Bedankt! Super artikel! Blog in lezer ondubbelzinnig

 4. Banbrigge

  Sorry dat ik onderbreek.

 5. Keyon

  Ik zal niet zeggen over dit onderwerp.Schrijf een bericht