Landschapsarchitectuur

Wat is Xeriscape-landschapsarchitectuur?

Wat is Xeriscape-landschapsarchitectuur?


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Wat is Xeriscaping? De term komt van het Griekse woord ‘xeros’, wat droog betekent en ‘landschap’, uitzicht of scène. In 1978, zeggen sommigen begin jaren tachtig, werd de term 'Xeriscape-landschapsarchitectuur' bedacht door de Denver Water Department, in een poging het waterverbruik tijdens de zomermaanden te verminderen.

Voor veel sceptici van xeriscapelandschappen is dit een conflict.

Het conflict van minder water gebruiken of het watergebruik beperken, vermengd met het verlangen naar mooi aangelegde tuinen.

Het doel van een Xeriscape landschapsontwerp is:

 • Creëer een prachtig landschap
 • Bespaar water
 • Het milieu beschermen

Xeriscaping creëert een aantrekkelijk landschap, bespaart water, werkt in harmonie met de natuur en is gebaseerd op goede tuinbouwpraktijken. Het helpt u een efficiënt landschap te bereiken zonder al te veel afhankelijkheid van hulpbronnen, dat ook naar uw esthetiek glijdt.

In Florida wordt deze methode om prachtige landschappen te creëren met behoud van natuurlijke hulpbronnen Florida-vriendelijke landschapsarchitectuur genoemd.

7 gezonde principes voor een succesvol landschap

Hoe heet - 7 gezonde principes voor een succesvol landschap - welke zijn:

 • Planning en ontwerp
 • Bodemanalyse
 • Praktische graszones
 • Passende plantkeuzes
 • Efficiënte irrigatie
 • Gebruik van mulch
 • Passend onderhoud

Als u nieuw bent in het xeriscaping van ideeën (of landschapsarchitectuur in het algemeen), neem dan de tijd om alle informatie te lezen die bij het project hoort.

Hoewel xeriscaping populair is in het zuidwesten van de VS, werken xeriscape landschapsplannen en ontwerp net zo goed in Florida, Maryland en Oregon… en uw gazon.

Xeriscape is een concept, geen tuinontwerp of landschapsstijl, met waterbesparing dat op elke landschapsstijl kan worden toegepast.

Planning en ontwerp

Zorg ervoor dat je een plan hebt. Planning en ontwerp vormen de basis van elk watergericht landschap. Zoek uit waar dingen zich op het terrein bevinden, houd rekening met het uitzicht, de helling en de blootstelling aan de zon.

Houd rekening met de bestaande vegetatie op de site die u wilt ontwerpen.

Bodemanalyse

Het testen van de grond is als het gebruik van een liniaal om de lengte van iets te meten. In plaats daarvan meet u de pH van de grond, voedingsstoffen (of het gebrek daaraan) en krijgt u een beter idee van de samenstelling van de grond.

Met de resultaten van grondtesten in de hand kunt u vervolgens bepalen wat er aan de grond moet worden toegevoegd om de samenstelling te verbeteren voor het type plant dat u van plan bent in het landschap te plaatsen.

Er kunnen toevoegingen aan de bodem worden toegevoegd om de pH van de bodem te verhogen, de drainage van het landschap of het waterhoudend vermogen te verbeteren, organisch materiaal toe te voegen of de vruchtbaarheid te verbeteren.

Praktische graszones

Gras heeft meer water en frequentere verzorging nodig dan veel andere landschapsplanten. "Passende" grasmat maakt deel uit van een xeriscape-ontwerp, maar als een praktisch gepland element.

Turfgras speelt een belangrijke rol bij het koelen van de omgeving, biedt een speeloppervlak voor kinderen en huisdieren, vermindert erosie en voorkomt verblinding door de zon.

Behalve dat ze een speelruimte bieden, kunnen andere bodembedekkers die rollen vervullen. Overweeg de gewenste locatie en grootte van een grasmat, wees seizoenen van gebruik en hoe deze zal worden gebruikt.

Vervolgens kunt u de grasmat bepalen en selecteren die het meest geschikt is voor uw ruimte, gazon of tuin, en aan uw behoeften voldoen.

Passende plantenselectie

Xeriscapeplanten met een lager waterverbruik blijven op steeds meer kwekerijen verschijnen. U zult veel zeer aantrekkelijke planten vinden die u het maximale waterbehoud geven, wachtend om prachtige planten en bomen in het landschap te worden.

Droogtetolerante planten zoals vetplanten, inheems gras en wilde bloemen die in het gebied voorkomen, zijn uitstekende kandidaten voor xeriscaping. Ook kunt u terecht voor droogtebestendig siergras zoals:

 • Paars fonteingras
 • Geel pampagras - Details over Pampasgrasverzorging
 • Mexicaans verengras
 • Blauw havergras
 • Arizona zwenkgras
 • Groen zwenkgras
 • Blauwe grama
 • Buffalo gras
 • Wissel gras
 • Blauw bos tarwegras
 • Zebra gras

Velen zijn geurig, hebben aantrekkelijke bladeren, lange bloeiseizoenen, bieden seizoensgebonden interesse en zijn verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan kleuren voor minder geïrrigeerde delen van het landschap.

Selecteer planten op basis van hun beoogde gebruik in uw landschapsontwerp. Inheemse soorten zijn altijd een goede keuze.

Deze planten zijn "geboren" om met hun natuurlijke omgeving om te gaan. Probeer echter inheemse planten te kopen die lokaal worden gekweekt. Ze zijn al "verhard" voor het microklimaat waarin je leeft.

Sommige bieden herfstinteresse met kleurrijk gebladerte en fruit, terwijl anderen winterinteresse bieden met hun fruit, zaadstelen en winterkleuren variërend van zilver, tot grijs, tot veel verschillende groene en bruine tinten.

Efficiënte irrigatie

Efficiënte irrigatie verspilt geen water, maar brengt water aan waar het nodig is. Bij het irrigeren moet het water zo efficiënt mogelijk worden toegediend.

Waterverspilling tijdens irrigatie is meestal het gevolg van een gebrek aan planning, een onjuist gekozen type irrigatiesysteem, een vereiste aanpassing van de timing of duur van de bewatering of een onjuiste afstelling van de sproeikop van de sprinkler.

Bij het ontwikkelen van een irrigatiesysteemplan - automatisch, handmatig of slangen verplaatst naar behoefte (zeer inefficiënt) - ontwikkel het systeem per zones - bloembedden, graszoden, bodembedekkers, bomen en / of struiken, elk afzonderlijk beheerd. Dit speelt een fundamentele rol waarrond uw aanplant is ontworpen.

Voor graszoden zijn sprinklersystemen geschikt, maar microsproeikoppen, druppel- of bubblersystemen en soaker-slangen zijn beter geschikt en geschikter voor bomen, struiken, bloembedden, eenjarige en meerjarige aanplant.

Gebruik van mulches

Mulches minimaliseren verdamping en verminderen de hoeveelheid onkruidgroei. Organische mulchs zoals houtsnippers of schors zijn poreuze mulchs en uitstekende keuzes, die minder warmte reflecteren en de grond vochtig houden. Ze laten zuurstof en water naar de wortels van planten stromen.

Gebruik geen schorsmulch op steile hellingen, aangezien de schorsmulch wegspoelt bij zware regenval. Poreuze landschapsstoffen zijn erg handig om onkruid onder controle te houden in combinatie met een schors of grind van 3 tot 4 inch dik.

Gebruik nooit een stevige plastic film onder de mulch of ergens anders in het landschap, plastic laat de grond ademen.

Passend onderhoud

Sommige tuinders ontspannen door tijd te besteden aan tuinieren, anderen genieten van een landschap dat zo min mogelijk tijd en moeite kost. Ontwerp bepaalt het benodigde onderhoud.

Een leefbaar landschap heeft onderhoud nodig om de gezondheid en het uiterlijk te behouden, maar ook om water te gebruiken, om de verspilling van hulpbronnen te maximaliseren en te gebruiken.

Snoeien, ongediertebestrijding, onkruid wieden, goed bemesten, irrigatieschema's naar behoefte aanpassen of seizoenen veranderen en binnenwaaiende afval verwijderen.

Met een xeriscapetuin kunt u een prachtig landschap op uw gazon en achtertuin hebben, zonder overmatig watergebruik. Door de bovenstaande 7 principes voor succesvol Xeriscaping te volgen, heeft u een landschap dat compatibel is met u en uw omgeving.

Een watergewijs landschap en druppelirrigatiesysteem ontwerpen

Traditionele landschapsmethoden vergen veel tijd, moeite en middelen. U kunt kiezen uit verschillende slimmere manieren om uw tuin er mooi uit te laten zien. Overweeg een watergewijze landschapsarchitectuur. In dit artikel wordt uitgelegd hoe u een landschap ontwerpt dat werkt en u een tuin geeft waar uw buren jaloers op zullen zijn.

Watergewijze landschapsarchitectuur betekent niet dat alle planten uit uw tuin worden verwijderd. Het is een kwestie van uw landschap efficiënt gebruiken om geweldige resultaten te behalen. De planning hoeft niet al te moeilijk te lijken. Wat betreft de materialen heb je alleen meetlint, papier en potlood nodig.

De zeven basisstappen voor watergewijze landschapsarchitectuur omvatten planning en ontwerp, het voorbereiden van de grond, het creëren van praktische graszones, het selecteren van waterbesparende planten, het gebruik van mulch, officiële irrigatie en goed onderhoud.

Voor elk huisverbeteringsproject waarbij u wat moet graven, belt u 811 om contact op te nemen met uw nutsbedrijven. De hulppersoneel markeert ondergrondse servicelijnen die u tijdens het graven moet vermijden. Controleer bovendien de lokale verordeningen voor landschapsarchitectuur.

Terwijl u het merkteken overweegt, tekent u een plan van uw eigendom om het landschapsontwerp te starten. Probeer een schaal te maken en neem dingen op zoals je huis, terras of terras en bomen. Let op de kompasrichtingen en gebieden met schaduw of volle zon.

Markeer ook gebieden die anderen vaak zullen zien, zoals uw voortuin en privégebieden. Zichtbare gebieden hebben doorgaans meer onderhoud nodig.

Dit dient nu als een basiskaart van uw woning. Maak een paar exemplaren zodat u kunt experimenteren met verschillende landschapsontwerpen. Markeer elke toekomstige toevoeging van hardscape, zoals een terras of een terras.

U hoeft uw landschap niet in één keer volledig te veranderen. Breng nu gewoon wat basiswijzigingen aan en voltooi de rest later.

Stel vervolgens zones voor watergebruik vast. Watergebruikszones verwijzen naar de hoeveelheid water die planten nodig hebben in verschillende delen van uw tuin. Dit zal helpen bij uw plantenselectie.

U moet weten over de drie soorten zones: dor, overgangszones en oases. Droge zones hebben niet veel extra water nodig, wat een ideale plek is voor droogtetolerante planten. Bovendien vinden tuinarchitecten de droge zone meestal weg van het huis, die in de volle zon staat.

Overgangszone vereist een gematigd bewateringsschema. Aan de andere kant vereisen oasezonegebieden een hoog watergebruik. Typisch zijn oasezones goed zichtbaar in de voortuin naast het huis of op uw terras of terras.

Het creëren van praktische graszoden is een van de beste technieken om een ​​watergewijs landschap te vormen. Kies een grassoort die bij uw klimaat past. Als u in de noordelijke regio woont, moet u grassoorten van het koele seizoen gebruiken, zoals raaigrassen, bluegrasses en zwenkgras.

In het zuiden zou St. Augustine-gras, Bermuda-gras of Zoyszia-gras een groot gazon vormen. Je kunt regionaal gemengde zaden vinden in je plaatselijke Lowe's winkel als het juiste zaadmengsel, waar je ook bent in het land.

Nadat u uw watergebruikszones heeft vastgesteld, is het tijd om planten te selecteren. Gebruik planten die geschikt zijn voor uw groeiregio. Ga naar Lowes.com/Plants om uw regio te vinden.

Planten die het goed doen in het zuidwesten, werken mogelijk niet zo goed in het noordoosten. Als u hulp nodig heeft bij het vinden van planten voor uw regio, vraag dan een medewerker van Lowe om hulp. Wanneer u probeert te bepalen waar u de planten op uw ontwerp wilt plaatsen, groepeer ze dan overeenkomstig hun behoeften en plaats ze in de juiste zones voor watergebruik.

Door deze stappen te volgen, doet u nieuwe en geweldige ideeën op over hoe u een watergericht landschap voor uw huis kunt ontwerpen. Op Lowes.com/Videos kun je zien hoe je een watergewijze landschapsarchitectuur plant voor meer beelden. U kunt enkele van hun instructies afdrukken. Ze bieden ook extra tips, een lijst met complete gereedschappen en een lijst met materialen om uw tuin te helpen transformeren.

Installatie van watergewijs landschap

Na het plannen van het ontwerp, het selecteren van de planten, het identificeren van verschillende bewateringszones en het creëren van praktische graszones, kunt u nu het watergewijze landschap installeren.

Bereid de bodem voor

Verander volgens het plan enkele andere grasvelden in plantbedden en bereid de grond voor. De grond moet een rijke hoeveelheid voedingsstoffen bevatten en het water net lang genoeg vasthouden om planten te laten hydrateren. Rotsachtige of zanderige grond zou te snel wegvloeien. Aan de andere kant voorkomt klei een goede afwatering.

Voeg wat organisch materiaal of compost toe om de bodem te verbeteren. Je moet ook een grondtest voor je landschap doen. Koop enkele testkits om de grond te onderzoeken en de nodige aanpassingen te doen voor een gezonde plantbasis.

Nadat je de aarde hebt voorbereid, ga je gang en voeg je je planten toe. Volg de plantinstructies op de tags. U kunt functies zoals stenen en rotsen gebruiken om het gebied op te breken.

Het landschap water geven

Plaats planten die matig water nodig hebben in de overgangszone. Dit gebied krijgt natuurlijke afwatering, terwijl de oasezone de planten herbergt die meer water nodig hebben.

Geef niet het hele landschap met de hand water. Veel water verdampt voordat het de wortels bereikt en het gebied dat geen water nodig heeft, wordt doordrenkt. Installeer in plaats daarvan een irrigatiesysteem.

Druppelsystemen dienen als uitstekende oplossingen. Je hebt een irrigatiekit en accessoires, metselaarstouw en palen, een hamer, een sleufschep, een mes, werkhandschoenen en een veiligheidsbril nodig.

In de meeste gevallen begint u met het markeren van het pad van uw systeem met behulp van een metselaarstouw en palen. Plaats de palen waar u de watermeters gaat plaatsen. Gebruik een sleufschop om langs de lijnen te graven.

Sluit vervolgens de terugstroombeveiliger, de drukregelaar en het filter aan op de watertoevoer. Leg de lengtes van uw systeem langs de loopgraven. Sluit de slangen en fittingen aan.

Draai het water open om eventueel vuil uit het systeem te spoelen en bevestig de emitters. U kunt veel verschillende soorten emitters gebruiken. Raadpleeg de afdrukbare instructies voor meer informatie. Installeer ook een timer als je die hebt en bedek de loopgraven nadat je het systeem hebt getest.

U kunt kleinere planten nog steeds met de hand water geven, maar vermijd te veel water. Kraanwatersystemen zoals sproeiers werken alleen ideaal voor graszoden. Gebruik een regenmeter om te veel water te controleren en te voorkomen. De meeste gazons hebben ongeveer driekwart tot een inch water per week nodig, dus houd de weerberichten in de gaten en profiteer van eventuele regenval.

De planten 's morgens vroeg water geven is de beste gewoonte. Water geven op de hitte van de dag heeft niet veel effect door verdamping. Aan de andere kant zal 's nachts water geven te veel vocht op de bladeren achterlaten, wat ziekten bevordert.

Mulch toevoegen

Nadat u het irrigatiesysteem hebt geïnstalleerd, kunt u mulch aan uw bedden toevoegen, nog een stap naar een watergewijs landschap. Mulch fungeert als schild om vochtverlies te verminderen en de groei van onkruid te beperken. Het matigt ook de bodemtemperatuur. Voeg ongeveer 2 tot 4 inch toe aan uw bedden voor gezonde planten.

Goed onderhoud functioneert als het laatste principe van een watergewijs landschap. Maai uw gazon niet te kort. Grasmessen hebben de juiste lengte nodig voor fotosynthese.

Verdeel bij het aanbrengen van mest gelijkmatig over de wortelzone van de plant. De mest op één plek dumpen en de mest op de bladeren laten zitten waardoor de mest verbrandt.

Bron: Weekendgardener | Ingemaakte kop | [e-mail beveiligd]


Bekijk de video: DIY XERISCAPE BACKYARD PATIO: Backyard Makeover!!! (Juni- 2022).


Opmerkingen:

 1. Reuel

  Maar jezelf, je probeerde dat te doen?

 2. Abdul-Wahhab

  Het is mij onduidelijk.

 3. Cauley

  En het heeft het analoge?

 4. Dynadin

  Nee, ikzelf niet.. las ik ergens

 5. Nazahn

  Het idee is geweldig, ik ben het met je eens.

 6. Benoic

  Je hebt ongelijk. Laten we proberen dit te bespreken. Schrijf me in PM, het praat met je.Schrijf een bericht