Landschapsarchitectuur

Vormbomen - De verloren kunst van het snoeien

Vormbomen - De verloren kunst van het snoeien


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Bezoekers van themaparken zoals Disney World zullen van de gelegenheid gebruik maken om uit de eerste hand enkele van 's werelds mooiste voorbeelden van vormbomen en struiken te zien.

Voor de oude, oog-intrigerende kunst van vormsnoei - met zijn geschoren figuren en geometrische ontwerpen - is het echt een verloren kunst.

Nooit uitgebreid beoefend in Amerika, wordt vormsnoei meestal gevonden in grote themaparken zoals Disney World vanwege een aanzienlijke hoeveelheid tijd die nodig is om de bladeren en takken te trimmen tot ingewikkelde figuren en kosten van die tijd.

Vier- tot vijfhonderd jaar geleden hadden de mensen het te druk met vechten voor het bestaan ​​om zich te interesseren voor wat voor soort tuin dan ook.

Exotische planten en groen (zelfs zulke nu voorkomende soorten zoals de Koreaanse dwerg-seringenboom en lauweren) bestonden praktisch niet.

Dit was niet alleen te wijten aan het gebrek aan belangstelling voor planten in het algemeen, maar ook aan het feit dat oceaanreizen zo lang en gevaarlijk waren dat maar weinig van dergelijke planten ooit nieuwe huizen bereikten.

Naarmate de tijden rustiger werden en de levensomstandigheden verbeterden, vonden de mensen een nieuwe vrijetijdsbesteding en velen begonnen hun toevlucht te nemen tot tuinieren om hun thuisland te verfraaien, waarbij ze in hun aanplant natuurlijk beperkt waren tot de schamele beschikbare inheemse voorraad.

Rond deze tijd verscheen er een utilitaire impuls voor tuinieren. Landbouwgronden werden opgedeeld in kleinere en kleinere percelen naarmate de bevolking toenam.

Het grote probleem van hoe deze landen moesten worden verdeeld, deed zich voor, want prikkeldraadafrastering was toen natuurlijk onbekend.

Het gebruik van levende heggen loste het probleem op: meidoorn, beuk en esdoorn, op maat geschoren of frames met Ficus pumila erop.

Naarmate deze heggen populair werden voor het ontwerpen van huistuinen en het decoreren van evenementen, werden soortgelijke heggen begonnen om woonvertrekken te versieren, waarbij de langzamer groeiende en meer decoratieve taxus, buxusstruiken en hulst werden gebruikt.

Waarschijnlijk als een verademing van de gewone heggen van landbouwgrond, werd dit dichte gebladerte geknipt tot decoratieve ontwerpen, vormen en figuren - en de kunst van het vormsnoeien was geboren, een kunst die eeuwenlang gretig zou worden nagestreefd - tot het huidige verval.

Het snoeien van figuren en geometrische ontwerpen is niet moeilijk, maar kost tijd en geduld.

Een tak moet precies op de juiste manier getraind worden - hier gesnoeid en daar laten groeien - eventueel een beetje vastgebonden om de juiste soort groei op de juiste plek te forceren.

Langzaam groeiende bukshoutvormers en taxusbomen zijn gemakkelijker te verzorgen dan sneller groeiende liguster of Montereycipres (Cupressus macrocarpa), waarbij de eerste slechts één keer per jaar hoeft te worden gesnoeid, de laatste meerdere keren per seizoen.

Maar hoe dan ook, er is geduld, een vaste hand en een scherp oog voor nodig om precies op de juiste manier en op de juiste plaats te knippen en te polijsten. Topiary is een heerlijk beeld in levend groen!

Lees het volledige artikel via BoxTrees voor meer informatie over het kweken en snoeien van vormbomen en bomen


Bekijk de video: Hoe kan ik een leilinde snoeien? - (Juni- 2022).


Opmerkingen:

 1. Ashquar

  I beg your pardon that I interrupt you, but I propose to go by another route.

 2. Aragrel

  Ik ben het helemaal met je eens. Ik vind dit idee leuk, ik ben het helemaal met je eens.

 3. Voodoor

  Een zeer waardevolle gedachte

 4. Hesutu

  Ik ben hierin goed thuis. Ik kan helpen bij het oplossen van het probleem.Schrijf een bericht