Cactus - Vetplanten

Winterharde vetplanten - de sedums en sempervivums

Winterharde vetplanten - de sedums en sempervivums


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Op een of ander moment - misschien in onze kindertijd - hebben we allemaal een dikke groene rozet van rubberachtige, kastanjebruine bladeren gezien of gehad die bekend staan ​​als 'kippen en kuikens' of, om specifieker te zijn, Sempervivum.

Trouwens, de meeste tuinen kunnen een kleine klimplant met rubberen bladeren claimen die muurpeper of sedum wordt genoemd.

Weinigen van ons hebben echter genoten of hebben zelfs maar van het fascinerende bereik en de schoonheid van deze twee plantengroepen genoten.

Vanwege hun natuurlijke vette, sappige bladeren worden ze tot de vetplanten gerekend, maar (in tegenstelling tot de meeste vetplanten) overwinteren ze perfect buiten zonder bescherming in de meest barre klimaten.

Winterharde vetplanten uitstekend geschikt voor rotstuinen

Winterharde vetplanten bevatten veel uitstekende onderwerpen voor de rots- of muurtuin, en sommige van de meest delicate en braafste zijn heerlijke schatten voor de miniatuurtuin.

Hoge sedums zijn thuis in de border. De compacte klontervormende soorten zijn samen met de grotere sempervivums ideaal voor randen langs paden, terrassen en een patio.

Snel verspreide sedums en enkele van de krachtigere kippen en kuikens zijn uitstekende bodembedekkers.

Er is nauwelijks een plek in Amerika waar de overgrote meerderheid van winterharde vetplanten niet gemakkelijk kan groeien.

Voor alle sempervivums en veel sedums zijn de essentiële vereisten een perfect doorlatende grond in de volle zon of lichte schaduw.

Met aarde gevulde spleten in rieten daken van huizen uit de Oude Wereld bleven zo goed bestaan ​​dat ze zo goed als dakhuisprei werden genoemd.

Onder gunstige omstandigheden zijn ze bijna onverwoestbaar. De naam sempervivum betekent 'voor altijd leven'.

Zelfs als uw hele tuin licht vochtig en halfschaduw is, kunt u sedums telen, want er zijn veel soorten die dergelijke omstandigheden vereisen.

Vetplanten hebben ook prachtige bloemen

Het gebladerte is het belangrijkste kenmerk van de meeste sempervivums en sedums, maar velen zijn ook in staat om kleurrijke clusters van stervormige bloemen te bieden.

Een paar matvormende sedums blijven echter verfomfaaid door overvloedige bloei, en een mager dieet dat bloei ontmoedigt, is hiervoor het beste.

Voordat sempervivums hun exotische gele of rode bloemen laten zien, kan het op een gunstige locatie twee of drie jaar duren.

Populaire Sempervivums

 • Sempervivum calcareum
 • Sempervivum arachnoideum

Bloei brengt de dood in de rozet waaruit het komt, maar compensaties zullen snel hun plaats innemen.

Verschillende postorderbedrijven bieden een brede selectie winterharde vetplanten.

Voortplanting wordt gemakkelijk bereikt door deling. Stekken zijn ook een eenvoudige vermeerderingsmethode voor de meeste sedums.

Zaden van alle veel voorkomende soorten zijn moeilijk te verkrijgen.

Vanwege misverstanden en een paar zondaars in hun gelederen zijn de sedums het slachtoffer geworden van slechte publiciteit die ze niet verdienen.

Het gaat allemaal terug naar de haastige, onervaren rotstuinders die bepaalde ongebreidelde groeisoorten mengden met delicate alpines om te ontdekken dat ze niets anders hadden dan een wirwar van muurpeper.

De omgeving veroorzaakte de problemen.

Deze zelfde onkruidachtige sedums groeien goed als bodembedekkers op hete en droge of licht beschaduwde plaatsen waar het moeilijk is om iets anders te laten groeien.

Tot de beste variëteiten voor dit doel behoren de alomtegenwoordige Sedum acre van een centimeter met een gouden ster, beter bekend als 'goudmos', en Sedum sarmentosum, een sierlijk gewelfd onderwerp dat veel lijkt op een grotere, ovaalbladige versie van de eerste.

Een andere agressieve variëteit, Sedum album (witte muurpeper), heeft dik gezette bladeren als kleine bronsgroene worstjes.

De bloemen, die overvloedig kunnen zijn, komen in juni in platte romige trossen. Sedum gracile suggereert een bronzige vorm van Sedum acre met crèmekleurige sterren.

Een minder voorkomende soort is Sedum monregalense, die twee-inch stengels heeft vol met minuscule racketvormige bladeren met daarop crèmekleurige bloei.

Al het voorgaande wordt stengelworteling genoemd, omdat elke stengel die afbreekt, zichzelf snel in de grond zal wortelen en een nieuwe plant zal beginnen.

Vanwege dit meesterschap in vermeerdering zijn deze soorten winterharde vetplanten het meest bekend.

De geselecteerde meerderheid

De overige rassen vormen een meerderheid en zijn als geheel zeer respectabel en ordelijk.

We groeperen deze in de volgende drie categorieën:

 • Grote types
 • Kruipende soorten die te klein zijn om hinderlijk te zijn
 • Spaarzame edelstenen

De hoogste sedum die gewoonlijk wordt aangeboden, is de twee voet, populaire opzichtige muurpeper, Sedum spectabile ‘Brilliant’.

Zijn enorme gloeiende karmozijnrode koppen zijn de pracht van september en het rijke grijze blad is altijd mooi.

Een vuurroze vorm, ‘Meteor’ en witte ‘Stardust’ zijn ook aantrekkelijk.

Sedum alboroseum is als een kleinere, eerder roze bloemige muurpeper met witbonte bladeren.

Sedum kamtschaticum, de oranje muurpeper vormt in juni een compacte klomp van twintig centimeter breed blad met aantrekkelijke gouden sterren.

S. kamtschaticum variegatum is een prachtige vorm hiervan met roze en witte kleuringen op de bladeren. Niemand mag zonder.

Sedum populifolium wordt voornamelijk gekweekt vanwege zijn bosjes zwaar geschulpte bladeren.

Als je Sedum sieboldii eenmaal hebt gezien in een donzige roze septemberbloei met zijn glaucous roodomrande blad, kun je de reden voor zijn populariteit goed begrijpen.

In extreem noordelijke gebieden kunnen de bloemen en die van Sedum spectabile Autumn Joy worden gesmoord door vroege vorst.

Van de weinige sedums die snijbloemen aanbieden zijn Sedum pruinatum en Sedum stribrnyi die vooral verschillen in blad.

Elk heeft heldere gouden koppen op 15 cm lange bladloze stengels boven wat lijkt op een enorm glaucous clubmos. In S. stribrnyi neemt dit een uniek onderscheidende vorm aan.

Soortgelijk in gewoonte is Sedum reflexum cristatum die wordt gekenmerkt door vreemde kamachtige gezwellen in het diepgroene blad.

Deze laatste drie genoemde sedumvariëteiten zijn groenblijvend van aard.

Onder de kleine rechtopstaande matvormers bevindt zich Sedum anglicum minus, nauwelijks een halve inch hoog.

In juni heeft hij roze sterren op stengels die zijn samengevoegd met bladeren ter grootte en vorm van speldenknopjes.

Een vergelijkbare vorm is Sedum bithynicum. Het is aanzienlijk groter, ongeveer vijf centimeter hoog, met grijs blad en meer lineaire bladeren.

Sedum lydium is een knobbelig roodgroen aanbod, dat bij Sedum bithynicum, in tegenstelling tot de meeste sedums, de voorkeur geeft aan lichte schaduw.

Veel groter, maar nog steeds erg laag vanwege de uitgestrekte gewoonte, zijn Sedums floriferum, stoloniferum en spurium coccineum, elk met zijn uitgestrekte bruine stengels en platte, brede bladeren.

Sedum floriferum onderscheidt zich als verfrissend wintergroen en heeft gele bloemen, terwijl Sedum spurium coccineum een ​​verrassend drakenbloedrood is in blad en bloem.

Ook vergelijkbaar met deze, maar met hoger gesteelde roze bloemen en opvallend grijs blad is Sedum Ewersii.

Sedum sexangulare ziet eruit als een vrij lang "goudmos", maar wees niet bang door zijn uiterlijke gelijkenis.

Een schaap in wolvenkleding, het heeft geen van de slechte gewoonten van zijn dubbelganger. Het blijft altijd netjes en compact met weinig zorg of aandacht.

Een ongebruikelijke vorm van voortplanting wordt getoond door S. stenopetalum.

Het lijkt op enorm "goudmos", maar deze variëteit vormt kleine wortelloze planten in de bladoksels die, na bloei en dood van de ouder, op de grond vallen en de jaarlijkse cyclus opnieuw beginnen.

Elite-miniaturen

Aristocraten onder de sedums zijn klein van formaat.

Een goed voorbeeld is Sedum dasyphyllum met zijn ingesnoerde mat van blauwgroene, roze kralen, die zo uniek is dat hij er nauwelijks uitziet als een plant.

Hoewel dit een zonliefhebber is, is er een vergelijkbare variëteit met wat vlakkere bladeren, Sedum Leibergii, die halfschaduw nodig heeft.

Sedum cauticolum, een andere favoriet, is als een dwerg Sedum sieboldii met eerdere, donkere bloemen.

Niet anders, maar opvallend is de meer uitgestrekte schat die wordt vermeld als Sedum Eversii var. homophyllum.

Voor de schaduwrijke tuin is geen blad zo schitterend als de uitgestrekte karmozijnrode rozetten van Sedum spathulifolium purpureum.

Het heeft gele clusters in juni. Een andere vorm van hetzelfde, Sedum spathulifolium, heeft groene bladeren met een rode rand.

Sedum nevii is een kostbare groenblijvende groep van kleine glaucous rozetten.

Een soortgelijke beschrijving is Sedum ternatum, die meer bruinachtig van kleur is en graag halfschaduw houdt.

Een kleine bundel altijd frisgroene bladeren als afgeplatte worsten identificeert Sedum oreganum, terwijl Sedum globosum eruitziet als hetzelfde liggend voor een dutje.

Op de manier van een strak gekrompen Sedum Stribruyi met een citroenkleurige bloei is Sedum anacampseros.

Sedum rupestre minus suggereert een veel kleinere vorm met minder vernauwing.

Sedum Middendorfianum heeft een vergelijkbare bladvorm, maar is verder een klasse apart. Zijn rijke kastanjekleur maakt het een curiosa in de tuin.

Sedum Clavatum wordt vaak in rotstuinen gekweekt. Planten produceren compacte rozetten met stervormige witte bloemen van midden tot laat in de lente en vroege zomer.

Dit vind je misschien ook leuk: Anacampseros Rufescens de zandroos

Sempervivums

Hoe heerlijk de sedums ook zijn, er is nog een grote tak van winterharde vetplanten - de sempervivums.

Veel mensen zijn nooit enthousiast geworden over kippen en kuikens omdat ze alleen de gewone Sempervivum-plant ‘tectorum’ hebben gezien, en gaan ervan uit dat er geen andere zijn.

Feit is dat de andere variëteiten nu relatief zeldzaam zijn, maar dat hoeft niet zo te blijven, want ze zijn van de meest zorgeloze cultuur en zijn niet moeilijk te verkrijgen bij verschillende betrouwbare kwekerijen.

Eén ding moet de koper echter oppassen.

De namen van sempervivums zijn een beetje verwarrend. Bestel alleen op namen die de dealer beschrijft of afbeeldingen om er zeker van te zijn dat u de soorten krijgt die u zoekt.

Voor velen zijn de meest opvallende sempervivums de “spinnenweb” -typen - de fundamentele en meest voorkomende is Sempervivum arachnoideum (spinnenwebhuisdier).

De rode rozetten van een halve inch zijn volledig bedekt met een wirwar van witte filamenten die kunnen worden benadrukt door de toevoeging van kalk aan de grond.

Er is een sierlijke miniatuurvorm van deze genaamd Sempervivum arachnoideum minor. Het is identiek behalve het feit dat het slechts ongeveer de helft van de grootte is.

Daarnaast zijn er een groot aantal grotere soorten spinnenwebben.

Een zeer dieprode soort die gewoonlijk Sempervivum ‘Beta’ wordt genoemd, is meer dan 2,5 cm breed.

Een andere soort, Sempervivum Pilosella, is middelgroot in groen-roze.

Een uitstekende heldere, helderroze variëteit wordt ‘Pink Beauty’ genoemd. Sempervivum fimbriatum is een mediumgroene variëteit met felrode bloemen.

Een aanzienlijk aantal sempervivums, inclusief de meeste grotere, zijn relatief haarloos.

Onder deze zijn ‘Rosy Purple’, een opmerkelijke schoonheid van tien centimeter breed.

In deze klasse worden ook afwisselend brons-paars-rode mengsels genoemd.

In hetzelfde groottebereik is een heel duidelijk heldergroen type met rozetten die scherp en strak zijn gebogen om een ​​bal te vormen.

Een genaamd Sempervivum globiferum wordt verder gekenmerkt door het dragen van de kuikens op de plant.

In gewoonte daaraan verwant is een kleinere soort met mahonie groene kleurstoffen.

Andere sempervivums in het middelgroot bereik hebben een fluweelachtige textuur, de grijs-paarse prijs Sempervivum ruthenicum of de donzige grijze Sempervivum Pittonii.

Kleine harige soorten omvatten een in bruinroze, soms tomentosum genoemd.

Tot de winterharde vetplanten behoren ook Cotyledon (Bear's Paw) en Gormania, die veel lijken op middelgrote breedbladige sedums.


Bekijk de video: Sempervivum + Sedum Dasphylum Opalina Flowers for Olga (Juli- 2022).


Opmerkingen:

 1. Faum

  Dicten, wie kan ik vragen?

 2. Morholt

  HIER! PRECIES!

 3. Aegyptus

  Hmm ... Nothing at all.Schrijf een bericht