Bloeiend

Hoe u kamperfoelie in uw tuin kunt verzorgen en laten groeien

Hoe u kamperfoelie in uw tuin kunt verzorgen en laten groeien


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Kamperfoelie (Lonicera) of Jin Yin Hua in het Chinees, is een mooie, geurige, krachtige, gemakkelijk te kweken, warmtetolerante toevoeging aan uw tuin.

Het produceert mooie, overvloedige, geurige bloemen in de kleuren wit, geel, roze en rood die vlinders, kolibries en honingbijen naar je tuin zullen lokken gedurende de zomermaanden.

In de herfst worden de bloemen vruchten waar zangvogels van profiteren.

In dit artikel delen we informatie over het verzorgen, kiezen, planten en kweken van kamperfoelieplanten. We zullen ook korte beschrijvingen geven van enkele van de meer populaire variëteiten. Lees verder voor meer informatie.

Gebruikt voor kamperfoelie

Een krachtige klimmer, kamperfoelie kan vaak worden gezien als versiering van hekken, als een latwerkplant en bedekkende priëlen. Kamperfoelie-wijnstokken van de meeste soorten kunnen tussen de tien en zes meter hoog worden als ze worden voorzien van de juiste en stevige ondersteuning.

De soorten wijnstokken kunnen op een aantal creatieve manieren in de tuin worden gebruikt. Met de juiste ondersteuning kunnen ze zorgen voor schaduw, beschutting, privacy en een enorme aantrekkingskracht.

Bovendien kunnen de wijnstokrassen zich verspreiden als bodembedekker. Op deze manier helpen ze de bodem vocht vast te houden en bieden ze een goede bescherming tegen erosie.

Er zijn ook struiksoorten die zonder ondersteuning kunnen worden gekweekt. De struiken worden meestal tussen de zes en vijftien voet hoog en breed. Sommige kleinere exemplaren zijn mooie kuipplanten.

Struiksoorten zijn uitstekende keuzes voor privacyschermen, borderhagen en aantrekkelijke massaplantages. Sommige van deze soorten doen het heel goed in lichte schaduw en zijn goede planten onder de verdiepingen voor hoge bomen die veel schaduw bieden.

Alle soorten zijn waardevol om vogels, vlinders, bijen en andere nuttige fauna naar uw tuin te lokken. Kamperfoelie is een uitstekende aanvulling op een vlindertuin.

Welk type kamperfoelieplant moet je kiezen?

Er zijn bijna 200 verschillende soorten Lonicera verkrijgbaar als heester of als klimplant. De kamperfoeliefamilie omvat groenblijvende en bladverliezende planten en een aantal interessante hybriden. Gespecialiseerde soorten kamperfoelie-wijnstokken zijn beschikbaar voor de meeste winterharde zones. Hier zijn een paar van de meest populaire keuzes.

Winterkamperfoelie (Lonicera Fragrantissima)

Deze struikkamperfoelie is een semi-groenblijvende plant die uitgroeit tot een hoogte en breedte van 2,4 meter, niet ondersteund. De bloemen zijn vrij klein, zeer geurig en roomwit. Het begint te bloeien in de late winter en gaat door tot het midden van de lente. Winterzones zijn 4-8.

Tartaarse kamperfoelie (Lonicera Tatarica)

Tataarse kamperfoelie is een bladverliezende struik die zonder ondersteuning drie meter hoog en drie meter breed kan worden. De trompetvormige bloemen zijn er in rood, roze of wit. Het bloeiseizoen is vrij kort en loopt van laat in de lente tot en met de vroege zomer. Winterhardheidzones zijn 3-9.

Trompetkamperfoelie (Lonicera sempervirens)

Deze wijnstok is een semi-groenblijvende plant die bij goede ondersteuning 12 ′ hoog wordt. De buisvormige bloemen zijn er in tinten variërend van geel tot oranje tot rood. Hij bloeit van het late voorjaar tot het midden van de zomer. Winterhardheidzones zijn 4-10.

Dropmore Scarlet Honeysuckle (Lonicera Brownii)

Deze bladverliezende wijnstokken worden 12 ′ hoog met stevige ondersteuning. De bloemen zijn helderrood en zeer geurig. Hij bloeit van laat in de lente tot halverwege de zomer. Winterhardheidzones zijn 3-9.

Goldflame (Lonicera Heckrottii)

Deze bladverliezende wijnstok groeit tot een hoogte van 15-20 ′ met de juiste ondersteuning. De bloemen zijn helderroze met gele centra. De bloemen zijn diep geurend en overvloedig van laat in de lente tot midden in de zomer. De USDA-winterzones van deze wijnstokken zijn 5-9.

Amerikaanse kamperfoelie (Lonicera Americana)

Deze bladverliezende wijnstok wordt 25 ′ hoog met de juiste ondersteuning. De bloemen zijn zeer geurig en aantrekkelijk in helder geel met een paarse, rode of roze pony. Het bloeiseizoen loopt van laat in de lente tot in de vroege herfst. Winterzones zijn 6-10.

Italiaanse kamperfoelie (Lonicera Caprifolium)

Een krachtige klimmer die een hoogte van 10 ′ tot 20 ′ voet bereikt. De plant gebruikt zijn sterke stengels om te klimmen en zich vast te klampen aan palen, takken of andere steunen. Een heerlijke plant om te trainen langs een schutting, op pilaren en palen of windschermen. Zal ook op een balkon groeien, maar moet in een voldoende grote container worden geplant.

Koraalkamperfoelie (Lonicera sempervirens)

Gekroond als de wilde bloem van het jaar (2014), lokt koraalkamperfoelie kolibries om hun zoete nectar te bekijken. Naast het lokken van nectarliefhebbers naar uw tuin, kan deze soort ook een bron van thee worden. Inheemse Amerikanen gebruikten de gedroogde bladeren van deze plant om astma, hoest en keelpijn te genezen.

Henry's Honeysuckle (Lonicera Henryi)

Deze wijnstok is een echte groenblijvende plant die tot een verbluffende hoogte van 30 ′ kan groeien als hij iets hoogs te beklimmen heeft. Net als bij Trompet zijn de bloemen buisvormig en zijn ze verkrijgbaar in de kleuren geel of rood. In tegenstelling tot Trompet heeft het een zeer lang bloeiseizoen. Het bloeit zelfs de hele lente en zomer. Winterhardheidzones zijn 4-10.

Japanse kamperfoelie (Lonicera Japonica Halliana)

Deze Japanse bladverliezende wijnstok wordt ook wel "Hall's Honeysuckle" genoemd. De witte bloemen worden geel naarmate het bloeiseizoen (nazomer tot herfst) vordert. Winterhardheidzones zijn 4-10.

Opgemerkt moet worden dat dit ras erg goed werkt als bodembedekker en een uitstekende keuze is in gebieden die problemen hebben met erosie.

Deze plant groeit enthousiast en kan als ontwijkend worden beschouwd, daarom moet hij vóór de winter krachtig worden gesnoeid om de ontwikkeling van veel houtachtige groei te voorkomen.

Deze variëteit kan worden geplant als klimplant, maar het mag niet worden toegestaan ​​om op andere struiken en bomen te klimmen, omdat deze ze zullen wurgen en doden.

Kamperfoelie Planten En Verzorgen

Volle zon is het beste voor deze vrolijke, geurige planten, maar ze kunnen het ook goed doen in halfschaduw. Omdat ze behoorlijk droogtetolerant zijn, zijn ze een goede keuze voor warme, droge klimaten omdat ze slechts matig water nodig hebben als de planten eenmaal zijn gevestigd. [bron]

Begin met een goed voorbereid plantbed. De grond mag niet te rijk zijn, maar als hij uitzonderlijk arm is, verrijk hem dan met oude, biologische compost. Uw planten hebben gedurende hun hele levensduur weinig of geen mest nodig, maar in sommige situaties kan een lichte toediening van uitgebalanceerde (10-10-10) meststof vroeg in het voorjaar nuttig zijn. Misschien wilt u een tweede dosis toedienen nadat uw planten zijn begonnen met bloeien.

Kamperfoelie laten groeien uit zaailingen of zaden?

Kamperfoelie is meestal vroeg in de lente verkrijgbaar in potten van één gallon van uw plaatselijke kwekerij. Het planten van zaailingen levert van nature snellere resultaten op.

U kunt uw kamperfoeliezaailingen in het vroege voorjaar planten, wanneer alle gevaar voor vorst voorbij is. Als u ervoor kiest om kamperfoelie uit zaad te planten, kunt u het zaad vroeg in het voorjaar na de laatste vorst direct in een goed voorbereid bed zaaien.

Je kamperfoeliebed voorbereiden

Volg de richtlijnen voor het planten van vaste planten wanneer u uw kamperfoeliebed klaarmaakt. Bewerk de grond grondig en graaf gaten niet dieper dan de diepte van de kluit en twee- of driemaal zo groot. Volg de instructies op de verpakking als u zaad plant. [bron]

Als je je kamperfoelie als bodembedekker gaat gebruiken, plaats je planten dan een paar meter uit elkaar.

Voor struiken of klimvariëteiten, plaats de planten tussen de vijf en vijftien voet uit elkaar, afhankelijk van hoe groot de planten naar verwachting zullen groeien.

Zodra je je bed hebt voorbereid en je gaten hebt gegraven, zet je je planten op hun plaats en vul je de gaten halverwege met losse, licht gewijzigde aarde.

Volg dit door de gaten met water te vullen en het water in de omliggende grond te laten trekken en de toegevoegde aarde te laten bezinken.

Vul vervolgens het gat helemaal tot aan de bovenkant met losse, licht gewijzigde aarde en royaal water.

Zorg voor je kamperfoelieplant

Zorg ervoor dat de grond gelijkmatig vochtig blijft totdat de planten zijn gevestigd. Wanneer ze tekenen van consistente nieuwe groei beginnen te vertonen, kunt u wat minder water geven. Eenmaal gevestigd, heeft kamperfoelie heel weinig water nodig, behalve normale regenval. Als u in uw omgeving wekelijks minder dan een centimeter regen krijgt, is een paar keer per maand een diepe bewatering nodig.

Verse compost en mulch die vroeg in de lente en in de herfst net voor de eerste vorst wordt toegevoegd, helpen om vocht in de grond vast te houden, de wortels van je planten te beschermen, wiet af te weren en je kamperfoelie op natuurlijke wijze te voeden.

Moet kamperfoelie worden gesnoeid?

Snoei de eerste jaren helemaal niet. Als u te vroeg begint met snoeien, belemmert u de groei en beperkt u het aantal bloesems dat uw planten produceren. Overmatig, vroeg snoeien kan uw planten zelfs doden.

Als uw planten eenmaal goed zijn ingeburgerd, snoei dan lichtjes gedurende het groeiseizoen om gebruikte bloesems te verwijderen en nieuwe groei te stimuleren.

Snoei zwaar aan het einde van het groeiseizoen om uw planten vorm te geven en ze voor te bereiden op de winter.

Bij zeer agressieve soorten kunt u deze in de herfst terugsnoeien tot aan de grond om te voorkomen dat deze invasief wordt.

Met meer delicate soorten kunt u een derde van de plant terugsnoeien ter voorbereiding op de winter.

Struikkamperfoelie maakt een destructieve en invasieve soort als deze niet goed wordt bestreden.

In de late winter / vroege lente wilt u misschien oudere scheuten inkorten om plaats te maken voor nieuwe groei. Dit heeft tot gevolg dat uw bloeiseizoen wordt verlengd. [bron]

Ondersteuning bieden voor uw kamperfoelie

Als je je planten wilt trainen om op een latwerk of over een prieel of hek te groeien, moet je die structuur natuurlijk hebben voordat je je zaailingen of zaden plant. Zorg ervoor dat u uw planten vijftien tot dertig centimeter van uw structuur af plaatst, zodat ze voldoende ruimte hebben om te groeien. Gebruik een zacht, rekbaar materiaal (bijv. Oude nylon kousen) om de stengels van uw plant aan de structuur te bevestigen.

Bind lichtjes met behulp van een figuur 8-methode die het bindmateriaal tussen de plant en de structuur kriskras doorkruist. Dit geeft je planten een beetje bewegingsruimte en voorkomt schade aan de plant door wrijving tegen de structuur.

Voortplanting

Kamperfoelie heeft weinig of geen hulp nodig om zich voort te planten. Als het eenmaal is gevestigd, groeit, verspreidt en bloeit het meestal met het grootste gemak. Als je een nieuw veld kamperfoelie wilt beginnen of je planten wilt delen met je collega-tuinders, is vermeerdering kinderspel.

U kunt gemakkelijk nieuwe planten starten met stekken. De beste manier om dit te doen, is door te letten op nieuwe groei in de lente. Snijd takjes groene, zachthoutgroei van de toppen van de wijnstokken. Zorg ervoor dat uw stekken elk een paar sets bladeren hebben.

Verwijder de bladeren van het afgeknipte uiteinde om een ​​schoon stuk stengel van ongeveer 6 6 lang te houden met een paar sets bladeren bovenaan 2/3 en een paar kale bladknopen in het onderste 1/3.

U kunt uw stekken op twee manieren rooten

 • Doop het afgeknipte uiteinde in een wortelhormoon en plaats het stekje in een kleine pot met vochtig wortelmedium, zoals potgrond. Als u uw stekken in potten doet, kunt u ze op een licht beschaduwde plek in uw tuin zetten of binnen in een zonnig raam. Zorg voor ze als potplanten totdat ze zich vestigen. Vervolgens kunt u ze verplanten volgens de meegeleverde plantinstructies.
 • Stop je stekken in een bak met water op een vensterbank en wacht tot ze wortels hebben. Met deze methode zou u binnen een paar weken wortelgroei moeten zien. Zodra twee of meer wortels zijn uitgegroeid tot een lengte van ongeveer 2,5 cm, kunt u uw stekken in potten overplanten om te groeien.

Als u uw stekken in water bewortelt, moet u het water om de paar dagen verversen om te voorkomen dat het stagneert. Het is het beste om het water te vervangen door water op kamertemperatuur dat een paar dagen buiten heeft gestaan, zodat chloor en andere vaak toegevoegde chemicaliën de kans hebben gehad om te verdrijven. Dit is ook aan te raden bij het besproeien van zaailingen en gevestigde containerplanten.

https://www.youtube.com/watch?v=tyICoI5hZEE

Welke voortplantingsmethode is beter?

Welke methode u ook kiest, uw stekken doorlopen een potplantfase. Uw stekken rechtstreeks in kleine potten planten is een eenstapsoplossing.

Hoewel het lijkt alsof de waterwortelmethode slechts een extra stap is, heeft het wel waarde.

Waterwortelende kamperfoelie en soortgelijke planten is een leuk project voor jonge tuinders.

Het is gemakkelijk te doen, leerzaam en biedt kinderen de mogelijkheid om te oefenen met het verzorgen van hun planten.

Bovendien is deze methode snel en eenvoudig voor gehaaste tuiniers. Misschien heb je op dit moment niet de tijd of middelen om je stekken te verpotten.

Je kunt ze altijd gewoon in water gieten totdat je beter voorbereid bent om ermee om te gaan.

Uiteindelijk is geen van beide methoden "beter". Uw keuze hangt gewoon af van wat u de tijd, de middelen en het verlangen heeft om te doen.

Kun je in de herfst stekken nemen?

Hoewel je je kamperfoeliestekken het beste in het voorjaar kunt laten beginnen met verse, nieuwe groei, moet je weten dat het ook mogelijk is om dit in het najaar te doen. Het stekken van kamperfoelie binnenshuis in water of aarde tijdens de winter is een leuke manier om een ​​beetje van de buitenlucht naar binnen te halen tijdens de lange wintermaanden.

Je kunt kamperfoelie natuurlijk ook heel gemakkelijk binnenshuis uit zaad laten groeien. Volg de instructies op de verpakking om uw zaden in de herfst in kleine potten binnen te starten.

In het voorjaar kunt u ze geleidelijk in de buitenlucht introduceren als alle gevaar voor vorst voorbij is. Volg daarna de plantinstructies hierboven om ze over te brengen naar uw tuin.

Vermijd deze veelvoorkomende valkuilen bij kamperfoelie!

Al met al is kamperfoelie doodeenvoudig om te kweken; er zijn echter enkele veelvoorkomende fouten die veel tuinders maken die problemen kunnen veroorzaken. Pas op en vermijd deze veelvoorkomende valkuilen!

# 1 - Wacht niet te lang

Plant uw zaden of zaailingen zodra alle gevaar voor vorst voorbij is. Als je wacht tot het weer en de grond aanzienlijk zijn opgewarmd, zullen de wortels van de planten niet goed groeien. Ze hebben in het begin een periode in koelere grond nodig om de wortels goed te laten groeien.

# 2 - Beknibbel niet op de zon

Hoewel de wortels van uw planten de voorkeur geven aan koelere grond, houden de bladeren, stengels en bloemen van een felle, hete zon. Kies de zonnigste locatie die je hebt, en zorg ervoor dat je de grond goed voorbereidt en zorg voor een goede dekking van compost en / of geraspte schors, dennennaalden of gedroogde bladeren als mulch om de grond koel te houden.

# 3 - Vergeet niet uw bewateringspatronen te veranderen

Onthoud dat kamperfoelie veel water nodig heeft om goed ingeburgerd te raken. Als u echter grote hoeveelheden water blijft geven, krijgt u wortelrot.

Zorg ervoor dat u uw bewateringsschema afbouwt terwijl uw planten zich vestigen. Eenmaal gevestigd, is diep, af en toe water geven het beste.

# 4 - Overdrijf de meststof niet

Deze planten doen het goed met heel weinig of geen kunstmest. Het verversen van de grond met compost tijdens het planten en het jaarlijks toevoegen van een laag compost over de grond is waarschijnlijk alle bemesting die u ooit nodig zult hebben.

Als u besluit om een ​​meststof te gebruiken, gebruik dan een uitgebalanceerde meststof zoals 10-10-10 met gecontroleerde afgifte. Als je te veel bemest, krijg je weelderig gebladerte en weinig of geen bloemen. Dit moet worden vermeden.

# 5 - Laat de pH-waarde van de bodem niet uit balans raken

Kamperfoelie houdt van een vrij neutrale pH. Zorg ervoor dat uw grond niet te zuur of te basisch wordt. De pH-waarde mag niet lager zijn dan 6,1 of hoger dan 7,8.

# 6 - Zorg ervoor dat uw planten niet overvol en verward raken

Schimmelbesmetting en echte meeldauw kunnen grote schade aanrichten aan kamperfoelie-wijnstokken en -struiken. Daarom is het zo belangrijk om te planten in een gebied met voldoende zon en om uw zaailingen ver genoeg uit elkaar te planten voor een goede groei en goede ventilatie. Als uw planten overvol zijn, krijgen ze onvoldoende luchtcirculatie. Dit kan leiden tot schimmel- en meeldauwproblemen.

# 7 - Slechte ondersteuning veroorzaakt plantschade en een weerbarstige verschijning

Zorg ervoor dat het latwerk, de schutting of het prieel dat u voor uw planten plaatst, sterk genoeg is om hun gewicht te dragen. Anders zouden invasieve kamperfoelies een vervallen puinhoop van kapotte planten en structuren veroorzaken in plaats van een mooie en uitnodigende tuinfunctie! [bron]

Overal een winnaar!

Met hun bedwelmende geur en prachtig gekleurde, overvloedige bloemen, bieden alle soorten kamperfoelie een gemakkelijke, zorgeloze manier om schoonheid en charme toe te voegen aan elke omgeving.

Als je een gebied hebt met veel zonneschijn en goed doorlatende grond met een uitgebalanceerde pH-waarde, kun je echt geen fijnere keuze maken. Raadpleeg uw plaatselijke tuincentrum om de juiste plant te vinden die past bij uw behoeften en voor uw locatie.


Bekijk de video: 33 PLANTENHACKS OM EENVOUDIG JE EIGEN TUIN TE LATEN GROEIEN (Juli- 2022).


Opmerkingen:

 1. Voodoojinn

  Het is interessant. Don't tell me where I can find more information on this topic?

 2. Langleah

  Deze grappige aankondiging is opmerkelijk

 3. Marlayne

  Ja, alles is logisch

 4. York

  Je laat de fout toe. Ik bied aan om het te bespreken. Schrijf me in PM, we praten.

 5. Samunris

  Ik raad je aan om een ​​kijkje te nemen op de site, waar veel artikelen over dit onderwerp staan.

 6. Duane

  Je antwoord is onvergelijkbaar ... :)

 7. Sasar

  Heel erg bedankt, gewoon iets met opmerkingen op de blog, het is me gelukt om de derde keer te schrijven (Schrijf een bericht