Begonia

Wasbegonia's uit zaad kweken

Wasbegonia's uit zaad kweken


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Een van de grootste wonderen die je kunt zien in dit prachtige bedrijf van het kweken van planten binnen of buiten, is het ontspruiten van een bruin, dood ogend zaadje.

En nog wonderbaarlijker is het ontspruiten van wasbegoniazaden (Begonia semperflorens) die zo klein zijn dat ze niet kunnen worden onderscheiden van een stofdeeltje. Dat is de verbazing die je zult ervaren als je je eerste semperflorens (was) begonia zaadje plant.

Van alle planten die stofachtig zaad produceren, staan ​​wasbegonia's zeker bovenaan de lijst als zijnde het gemakkelijkst te ontkiemen, en als je ze laat groeien tot hun eerste echte blad een centimeter breed is, zul je waarschijnlijk succesvol zijn in het bloeien van je plant. baby begonia's.

Begonia-zaden hebben warmte en constant vocht nodig om te ontkiemen. Plastic schaaltjes (van Chinese afhaalmaaltijden) zijn ideaal voor het planten van containers. Begin met het kweken van begonia's door een paar drainagegaten in de bodem van de container te slaan met een verwarmde ijspriem.

Plaats over deze afvoergaten wat grof veenmos, of kiezelstenen, tot een diepte van ongeveer een halve inch. Bovendien moet een mengsel van turfmos en zand tot een diepte van 2,5 cm worden geplaatst. Gebruik hiervoor een derde van een inch fijn vermiculiet of gezeefd veenmos.

Maak deze bovenste laag glad en zet de bak in een pan met water totdat het water door de afvoergaten naar de bovenkant van het mengsel trekt. Laat dit mengsel uitlekken en strooi dan het begoniazaad over het mengsel.

Dek ze niet af. Plaats gewoon de plastic hoes van de schaal erover en zet de container op een warme plaats (70-80 graden) om het ontkiemen te versnellen.

Licht en zaadkieming

Ze hebben geen licht nodig om te ontkiemen. Bekijk de bovenkant van de schaal voor druppels vochtcondensatie. Wanneer deze verschijnen, verwijdert u de bovenkant, veegt u deze droog en plaatst u deze weer terug.

Over ongeveer tien dagen, wanneer de kleine groene plantjes beginnen te verschijnen, verplaats de schotel dan naar een plek waar de planten goed licht zullen ontvangen, en misschien wat vroege ochtendzon, op voorwaarde dat de hete zon er niet langer dan een paar minuten rechtstreeks op mag schijnen. .

Aangezien het ontkiemen lijkt te zijn voltooid, laat u de bovenkant elke dag een paar minuten staan, waarbij u de tijd geleidelijk verlengt totdat er geen water meer door de afvoergaten naar de bovenkant van het mengsel trekt.

Laat de zaailingen nooit uitdrogen. Ze hebben veel zonlicht nodig om te voorkomen dat ze langbenig of spichtig worden. Een dagtemperatuur van 72-75 graden met 's nachts een daling van tien graden is ideaal.

Als je het zaadje dun genoeg hebt geplant, is het waarschijnlijk dat je kunt wachten tot de babyplantjes verschillende echte bladeren hebben voordat je ze gaat verplanten. Als je dik hebt geplant, begin je ze te verplanten zodra ze een of twee echte bladeren hebben.

Transplantatietijd

Zet de zaailingen in de kas in platte grond, indien mogelijk anders, in individuele kleine potten. In de venstertuin zijn goedkope kleine plastic flats ideaal. Ze zijn licht, gemakkelijk te hanteren en aantrekkelijk voor op de vensterbank.

Tien of twaalf planten kunnen bij elkaar worden gegroepeerd in een gemeenschappelijke bollenpan of -pot van zes of acht inch. Dit goed doorlatende grondmengsel voor verplanten is misschien wel een van de goede potgronden die in de plaatselijke tuincentra te vinden zijn.

Begonia's houden van een losse, maar rijke grond… vooral een die rijk is aan organisch materiaal. Als u tijdens het verplanten vijf centimeter tussen de zaailingen laat, is het waarschijnlijk dat ze tot mei of begin juni in deze containers kunnen blijven staan, wanneer u ze buiten kunt gebruiken om in uw tuin te gebruiken.

Als ze in deze eerste containers overvol raken, verplaats ze dan naar individuele potten, of neem er een paar uit elke flat, pot ze op en gebruik ze in je venstertuin, als serre-exemplaren, of geef ze aan je vrienden.

Lichte toediening van kamerplantenmest is de moeite waard nadat de planten vijf of zes weken oud zijn.

Wasbegonia's zijn ideaal voor gebruik in de buitentuin en wat zonlicht geeft hun bladeren een glanzende bronskleur die niet te overtreffen is. Bloesems komen vrij uit goed gekweekte zaailingen van vier maanden oud, en een groep begonia's zal de bloemen en het blad kleur geven van juni tot de nachten koud worden in september.

Van favoriete planten kunnen stekken worden gemaakt, of u kunt de begonia-planten zowel boven als onder de grondlijn flink snoeien en ze in platte grond plaatsen waarin u ze in de kas kunt overwinteren.

Neem voor de venstertuin een paar stekken en pot twee of drie tot elke 15 cm pot, bij voorkeur een bolvormige pan of "squatty" pot, omdat begonia-wortels zich graag verspreiden in plaats van naar beneden.

Jaar na jaar, voor de doeleinden van perkplanten buitenshuis, is het het beste om elke winter of heel vroeg in het voorjaar met nieuw zaad te beginnen. Zaadmannen bieden vele soorten met de naam semperflorens begonia's aan, die in drie categorieën voorkomen: dwerg, 15 tot 20 inch, medium, 9 tot 11 inch; en lang, meer dan twaalf centimeter.

Bij het planten in de border moeten deze knollen dicht bij elkaar worden geplant voor een massa-effect met maximaal zes planten per aanplant, bij voorkeur van dezelfde variëteit voor nadruk in kleur. Deze begonia's combineren prachtig met andere schaduwrijke borderplanten zoals impatiens, caladiums, zomerbloeiende oxalis, coleus en knolgewortelde begonia's.

Alle soorten knolbegonia's kunnen uit zaad worden gekweekt, en de procedure voor de moeilijkst te kweken variëteiten is niet veel anders dan de hier beschreven methode.


Bekijk de video: 30 ONGELOOFLIJKE PLANTENLEVENS-HACKS DIE JE MOET PROBEREN (Juni- 2022).


Opmerkingen:

 1. Roth

  Ooooh! This is exactly what it says. I love it when everything is in place and at the same time understandable for a mere mortal.

 2. Benny

  in de oven

 3. Clancy

  Echt en zoals ik niet eerder heb geraden

 4. Aesculapius

  de zeer kostbare munt

 5. Arturo

  Hij heeft zeker rechten

 6. Thu

  Oneindig discussiëren is onmogelijk

 7. Polyphemus

  Ik beantwoord uw verzoek - geen probleem.

 8. Lavy

  Volgens mij bega je een fout. Laten we het bespreken.Schrijf een bericht