Begonia

De knolbegonia kweken

De knolbegonia kweken


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

In het oosten worden op veel plaatsen met succes knolbegonia's gekweekt, sommige perfect, andere geïmproviseerd. In Massachusetts fleuren ingemaakte begonia's met bloesems van schotelformaat met een sterke, pure kleur de schaduw op van een bakstenen terras onder een wijdverspreide esdoorn.

Eenzelfde pracht is bereikt in Ogunquit, Maine, waar deze begonia's worden gekweekt in bloembakken van zomerhuisjes met uitzicht op de koele zee.

In een tuin in New Jersey worden knolbegonia's gekweekt in de volle grond in de gefilterde schaduw van oude appelbomen. Licht, verzacht door bladeren van de hooggesnoeide bomen, heeft precies de juiste intensiteit. Het zachte zwaaien van takken is een natuurlijke ventilator die de warmte van de exotische schoonheden beneden afweert.

Een dergelijke locatie is echter zeker niet perfect. Appelbomen produceren hun eigen septemberschoonheid en de concurrentie wordt soms zwaar. Af en toe laat een zware rode appel een 6- of 8-inch bloesem vallen door een voltreffer van bovenaf. Maar de plek was toevallig de enige schaduw die ik had.

Vijf oktober geleden, bij het plannen van een rechthoekige plek voor rozen op een helling bij het huis, leek het erop dat twee appelbomen die over de rand van een van de 35-voet bedden hingen, moesten worden gekapt om de rozen genoeg te krijgen zon.

Toen de helling werd geëgaliseerd, herinnerde ik me de lente. Wolken van geurige roze bloesems tegen een azuurblauwe lucht. Bloemblaadjes als de bijen vol waren. Zang en flits van blauwe vogels terwijl ze elkaar in mei door takken joegen.

De herinnering resulteerde in 60 minder rozenstruiken - en appelbomen en 100 begonia's. Het was een verstandige beslissing en lijkt vooral zo in augustus, wanneer begonia's het meest glorieus zijn en rozen op hun dieptepunt staan.

Knolbegonia's zijn sappige, tere vaste planten uit regenachtige tropische wouden waar ze groeien op koele plaatsen in het rijke organische afval van de bosbodem, of in poreuze zakken aan de zijkanten van met wolken doordrenkte bergen.

Wild in Puerto Rico

Afgelopen februari zag ik begonia's in het wild groeien in de schaduw van een grote boomvaren in het met regen doordrenkte bos van El Yunque, Puerto Rico, 3000 voet boven het Caribisch gebied, waar ze eerst de hele dag regen krijgen en dan de hele dag zon.

Er wordt gezegd dat deze schaduwminnende planten door kruising meer van hun wilde vorm zijn veranderd dan welke andere bloem dan ook. Hoe het ook zij, het is goed om hun voorouderlijk huis in gedachten te houden. Voor succes in elk groeiseizoen, probeer aan hun inheemse behoeften te voldoen.

Hoe beschaafd ook, begonia's hebben nog steeds een hoge luchtvochtigheid nodig, constant vocht met goede drainage, lichte, goed doorlatende, humusrijke grond, koelte zonder vorst en gevlekte schaduw of licht zonder zon.

De grond onder onze appelbomen zou niet zonder hulp aan deze voorwaarden hebben voldaan. Bij het nivelleren van de helling werd ongewoon goed open terrein gewonnen. Het was nodig om dit te vullen tot een diepte van 2 voet aan de kant waar de bomen groeiden.

Er werd een put gebouwd rond de boomstammen en de grond over hun wortels gevuld met stenen van alle groottes, tot een diepte van één voet. Vervolgens werden de stenen bedekt met ondergrond, compost en mest en afgewerkt met een laag bovengrond vermengd met bladvorm.

Naast het leveren van een goede afwatering, koelt het vocht dat zich bij warm weer onder de steenlagen verzamelt, de grond af en vermindert het de hitte van een juli in New Jersey.

Het opzettelijk planten van stenen om de grond af te koelen is een techniek die ik nuttig heb gevonden, zelfs bij het kweken van wilde bloemen die verder naar het noorden inheems zijn. Of de stenen al dan niet een grote factor zijn bij het afkoelen van de grond, kan de vraag zijn.

Een laag as, diep van binnen, kan net zo goed zijn. Elke oude tint is echter niet voldoende. En de grond eronder moet goed, zacht en vrij zijn.

Afgezien van appels en stenen, is mijn procedure voor het kweken van begonia's standaard. Het belangrijkste is een goede voorraad. Keuze knollen, die de grootste bloemen produceren, hebben een diameter van 2 inch of meer.

Ze kosten, bij de beste bronnen, dit jaar ongeveer 40 cent per stuk. Ze zijn per dozijn goedkoper als kleuren en soorten worden gemengd.

Ik koop ze gemengd en plant ze een hit of misser. Ik probeerde cerise uit de buurt van sinaasappel te houden, maar gaf het uiteindelijk op.

Toen ik mijn mislukking rationaliseerde, begon ik te geloven dat de grote groene bladeren zowel samengaan als de kleuren omlijsten. Ook wanneer typen en kleuren worden gemengd, is het effect interessanter en dramatischer.

Lange tijd dacht ik dat niets de Belgische begonia's kon raken. Dit kan te wijten zijn aan het feit dat ik ze jaren geleden voor het eerst zag en verliefd op ze werd in Brussel.

Na een bezoek aan de westkust in 1999 ben ik van gedachten veranderd. Een rondleiding langs kwekerijen in Californië en Oregon was voldoende om mij ervan te overtuigen dat daar de beste voorraad wordt verbouwd.

Bij een kinderdagverblijf, op de nadering van Mt. Hood in Oregon, bloesems in hangende manden waren 30 centimeter breed. Deze zouden de meneer moeten aanspreken die de voorkeur geeft aan dahlia's rood en het formaat van borden.

 • Kweken en verzorgen van hangende manden van Begonia
 • Hoe zorg je voor Rieger Begonia Begonia's

Eind maart of april komen er nieuwe knollen aan om geplant te worden. Ik heb geen kas dus leg ik ze met de goede kant naar boven in flats die deels gevuld zijn met vochtig veenmos en plaats ze in een zonnig raam van schuren waar de temperatuur rond de 60 graden is. Dit begint bij de wortels bij de ronde bodems en kleine roze toppen rond de kragen van de stengels van vorig jaar.

Als ze goed zijn gekiemd, in vier of vijf weken, zijn ze klaar om te worden overgebracht naar potten van 3 inch gevuld met een mengsel van gelijke delen zand, aarde en bladvorm. De knollen zijn slechts 1/2 inch diep in de pot bedekt en de potgrond wordt vochtig gehouden.

Wanneer mei warme dagen brengt, worden de potten met jonge planten die beginnen te bladeren overdag buiten gezet. Hier genieten ze van de koele lentezon en worden ze verhard tot het buitenleven.

Het is niet veilig om ze de hele nacht buiten te laten staan ​​totdat alle gevaar voor vorst voorbij is. In mijn tuin valt de planttijd zelden voor 1 juni.

Vervolgens worden planten met flinke bladeren en bloemknoppen onder de appelbomen geplaatst, een halve meter uit elkaar met bladtoppen naar de voorkant van het bed gericht. Een voor een worden ze voorzichtig overgebracht van potten naar gaten die met een troffel zijn gegraven.

Voordat elke plant wordt gezet, wordt een volle theelepel vismeel in het gat begraven en bedekt met een laag aarde.

Vismeel is de favoriete meststof aan de westkust en is inderdaad uitstekend, maar hier in het land, tenzij het wordt begraven, zal elke kat in de verre omtrek, en misschien een of twee wasberen, de grond pooten voor de dode vissen die ze hopen te ontdekken .

Toen we het begroeven, werden onze katachtige gasten minder. Gemengd vismeel en beendermeel is even effectief.

Voorafgaand aan het planten wordt het bed voorbereid. Het winterbedekking van stroachtige mest wordt verwijderd, een laag compost of bladvorm wordt ingegoten en de grond wordt opgeruimd.

Na het planten wordt het bed bedekt met een mulch van boekweitdoppen om het vocht gelijk te maken, ondiepe wortels koel te houden, onkruid te voorkomen en te voorkomen dat modder op de bloemen spat als het regent.

Nadat begonia's in de grond liggen en mulchen, mogen ze niet meer worden gestoord, behalve voor het uitzetten en een dosis vloeibare mest op 1 augustus. Vloeibaar voedingswater of een kopje 5-10-10 opgelost in twee liter water is voldoende.

Mijn begonia-planten worden met de rozen in de aangrenzende bedden bewaterd door een slang met een gadget aan het uiteinde die onder de planten kan worden geschoven om het water te verspreiden en een gebied van 6 voet per keer te laten weken.

Op deze manier behandeld, worden planten 60 cm hoog en produceren ze weelderige bloemen van verschillende groottes, afhankelijk van het type begonia's. Het type fimbriata of anjer kan 7,5 cm in diameter zijn; de camelia, roos en picotee, 20 cm.

Als er zware bloemen verschijnen, moeten planten worden uitgezet. Ik gebruik een groene stok, gesneden uit een struik of boom, met een puntig uiteinde. Ik duw dit zo ver mogelijk naar beneden zodat het onopvallend is.

In plaats van draad en touw die in stengels worden gesneden, worden zachtgroene lompen, gesneden in inch brede reepjes, gebruikt om stelen te binden.

Bloemen bloeien tot ze zwart zijn geworden door de eerste nachtvorst. Dan is het tijd om de knollen op te ruimen. Ze worden enkele dagen op de stalvloer gelegd om te drogen en vervolgens verpakt in droog veenmos.

Bewaar ze tot het voorjaar op een koele, droge plaats (35 tot 40 graden is ideaal).

Als knollen in de winter worden verzorgd en in de zomer ongecontroleerde groeiomstandigheden krijgen, gaan ze meerdere jaren mee. Als de voorraad lijkt op te raken en bloeit om kleiner te worden, betekent dit dat je nog iets moet leren over het kweken van knolbegonia's.

Een paar kunnen in de winter rotten, dat is waar, en een paar zullen misschien niet in de lente beginnen, of een boor kan in een stengel komen en een of twee planten vernietigen.

Deze wil je vervangen: de ontwikkeling van nieuwe rassen gaat zo snel dat het toch onmogelijk is om nieuwe te kopen. U wilt dit alleen doen om te zien wat er aan de hand is en om uw tuin in stijl te houden.

Het geheim voor het kweken van knolgewortelde begonia's in het oosten in de volle grond lijkt te draaien rond het woord 'goed' en een paar stevige 'niet'.

Je moet een goede voorraad, aarde, drainage, vocht, schaduw en mulch hebben. Laat ze dan met rust!

Spuit niet en maak u geen zorgen over ziekten. Plant begonia's indien mogelijk in het koelste deel van uw tuin. Als u deze voorwaarden biedt, kunt u achterover leunen en u verwonderen.

door H Hull


Bekijk de video: Hoe kweek ik witloof uit witloofwortels DEEL 1 (Juli- 2022).


Opmerkingen:

 1. Gaile

  Well, so-so...

 2. Kolb

  Mijn excuses dat ik nergens mee kan helpen. Ik hoop dat je hier hulp zult zijn.

 3. Mac Ghille-Dhuibh

  Volgens mij. Ze hebben het mis.

 4. Gerry

  Echt.



Schrijf een bericht