Begonia

Groeiende knolbegonia's van zaadje tot bloem

Groeiende knolbegonia's van zaadje tot bloem


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Knolbegonia's worden terecht de spotvogels van het bloemenrijk genoemd. Het is een passende vergelijking, want net als zijn tegenhanger in de vogelwereld, bespot de knolbegonia andere bloemen in kleur en vorm.

Het produceert bloesems die lijken op goudsbloemen, stokrozen, camelia's, anjers of rozen. Als hanging baskets is de plant koningin van het veld.

Een subtiele vermenging van kleur zorgt ervoor dat de bloemen buitenaards lijken. Alle kleuren en variaties van koud ijswit tot gloeiend zwartrood zijn te vinden.

Ze bevatten delicate roze tinten, sommige met een ondertoon van warm ivoor, roze en vlammend oranje. scharlaken die in brand lijken te staan, en een donkerrood hebben Satan passend geruimd. Er is geen blauwe begonia en door de mogelijke kleurencombinaties kan er ook nooit een zijn.

De knolbegonia is afkomstig van Begonia boliviensis, grootmoeders begonia in de venstertuin, die een semi-hangende groei had en dunne oranje bloemen met lange bloemblaadjes.

De eerste bekende kruising werd gemaakt in 1870 in Engeland, met Begonia boliviensis en een soort, die nooit werd genoemd, als ouders.

Dit wekte enthousiasme en andere soorten werden naar Engeland gestuurd voor gebruik als funderingsbestand. Zes soorten met typische enkele bloemen kwamen in vroege hybridisatie:

 • Begonia Boliviensis
 • Begonia pearcei
 • Begonia veitchi
 • Begonia rosaeflora
 • Begonia davisi
 • Begonia clarkei

De vroege hybridisatie werd gedaan door Engelse telers (Rieger begonia's gebruiken Tuberous als ouder) maar in de afgelopen 75 jaar hebben telers in Californië enorme vooruitgang geboekt met veel nieuwe variëteiten.

Het is verbazingwekkend om te zien hoe zaailingen van zaaien in december midden juli in een gloed van kleur uitbarsten en doorgaan in bloei tot ze door vorst worden gestopt.

Nog verbazingwekkender is het feit dat we van elke zaailing dan een knol kunnen oogsten met een diameter van 1-1 / 2 tot meer dan 2 inch, die de cyclus van groei en bloei jaarlijks zal herhalen.

Kieming van het bruine, stofachtige zaad is niet moeilijk als het de juiste aandacht krijgt. Van het eerste belang is de keuze van de zaaimedia, bij voorkeur veenmos of afgebroken eikenbladvorm, en ten tweede de voorbereiding ervan.

Ontkiemen van knolbegonia's

De eerste stap is sterilisatie - stoom werkt altijd goed.

Er worden in totaal drie screenings gemaakt, wat resulteert in een van de best mogelijke zaaibedden voor fijne zaden zoals die van de gloxinia, Streptocarpus, ramonda, azalea's, rododendrons en shortia.

Om correct te zeven, moet u het materiaal niet door de zeef dwingen, maar alleen slibben wat er doorheen valt met vier of vijf bewegingen van de zeef.

Zeef eerst de gesteriliseerde grond (veenmos werkt goed) door een zeef van 1/2-inch gaas, waarbij de grove bladeren en twijgen opzij worden gelegd om op de bodem van de flat te worden gebruikt voor drainage.

Vervolgens wordt een 3/16-inch gaasscherm gebruikt. Het gezeefde deel van de grond van deze bewerking wordt bewaard voor de laatste screening en de grovere rest wordt bewaard om te worden gebruikt als de middelste bewortelingslaag.

Dit mag niet te grof en niet te fijn zijn, maar moet een open sponsachtige textuur hebben waarin de draadachtige wortels zich kunnen vormen en gemakkelijk voedsel kunnen onttrekken.

Het gezeefde materiaal van de tweede zifting wordt door een 1/16-inch zeef geleid. De grond die niet door de zeef gaat, wordt gebruikt als deklaag of ondergrond voor het zaaien.

Schud het scherm net genoeg om het fijne stof te verwijderen dat wordt weggegooid.

Een platte of ondiepe kweekbak is het beste om te zaaien, hoewel kleipotten ook goed zullen dienen. De diepte van de grond in de voltooide flat of doos mag niet groter zijn dan 1 inch.

Een dunne laag van het grove gezeefde materiaal dat overblijft na de eerste zeven wordt over de bodem van de flat gelegd. Vervolgens wordt de middelste bewortelingslaag links van de tweede zifting toegevoegd en licht geëgaliseerd met een vlotter of een stuk karton.

Hieroverheen wordt de topping, links vanaf de derde zeven, gelijkmatig verspreid tot een diepte van 1/8 inch. Het is op dit oppervlak dat het zaad vervolgens wordt uitgezonden. Zet het oppervlak niet vast.

Door het gebruik van dit grove oppervlak is de demping tot een verwaarloosbaar percentage teruggebracht. Mocht er een ziektevlek verschijnen in de grove toplaag, dan is het mogelijk om deze te omringen met een mes of potloodpunt en deze te stoppen door de plek van de infectie kurkdroog te laten worden.

Knolbegoniazaad zaaien

Als het zaaivlak is geëgaliseerd, bevochtigt u het licht door te besproeien met gesteriliseerd water, dat altijd moet worden gebruikt als water moet worden gegeven.

Het daadwerkelijke zaaien van het zaad moet een bewuste en ongehaaste klus zijn, zodat het zaad gelijkmatig over het oppervlak kan worden verdeeld. Te dik zaaien resulteert in overvolle, verzwakte zaailingen.

Er kunnen verschillende zaaimethoden worden gebruikt: het zaad kan worden gemengd met tweemaal de massa fijn zand en met een zoutvaatje over het zaaioppervlak worden gestrooid.

Of vouw een dikke kaart om een ​​kanaaltje te maken en vul deze met zaad. Door zachtjes op de kaart te tikken met een potlood, kan het zaad over de flat worden verspreid of in rijen met een tussenruimte van 2,5 cm worden geplant.

Een kwekerij zaait zaad door het in de hand van de rechterhand te plaatsen, de hand over de flat te draaien en tegelijkertijd met de linkerhand op de pols te tikken. Deze laatste methode vereist enige oefening om de beweging van beide handen te coördineren.

Het zaad mag na het zaaien niet worden afgedekt of vastgezet in de grond. Sproei het oppervlak voorzichtig met een verstuiver om de bovenste 1/2 inch aarde te bevochtigen. Plaats vervolgens een glasplaat over de flat en een vel krantenpapier over het glas om al het licht buiten te sluiten.

Controleer de flat om de twee of drie dagen om te zien of extra water nodig is en om eventuele waterdruppels die aan het glas blijven kleven, te drogen.

Het volgende van belang voor het corrigeren van bodemvocht is de juiste temperatuur. Een goede, gelijkmatige kieming wordt veroorzaakt door een constante onder- en bovenwarmte van 74 graden.

Bij deze temperatuur zou er op de zevende dag een algemeen kraken van de zaadvacht moeten zijn, en op de achtste of negende dag zullen de zaadblaadjes verschijnen.

De krant moet worden verwijderd zodra de zaadvacht barst. De flat moet dan worden blootgesteld aan licht, maar niet aan direct zonlicht.

Op dit moment wordt het glas iets opgetild met een lucifer om lucht binnen te laten, en wordt het volledig verwijderd wanneer de kleine plantjes wortels beginnen te vormen, meestal drie of vier dagen later.

Het oppervlak mag nooit een moment drogen, en al het water moet vroeg genoeg worden gedaan om het gebladerte te laten drogen voordat de avond valt.

Wanneer het eerste echte blad een diameter van 1/8 inch heeft bereikt, is het nuttig om de zaailingen wekelijks te voeren met verdunde visemulsie in een hoeveelheid van 1/2 eetlepel per gallon water. Dit is een veilige meststof en bevordert een sterke groei en een goede kleur.

Het verplanten van knolbegonia zaailingen

Over het algemeen worden de groeiende begonia's getransplanteerd wanneer het grootste zaailingenblad ongeveer de grootte van een dubbeltje heeft, binnen zes of acht weken.

Opnieuw is het voorkeursmedium tamelijk grove bladvorm die door een 1/2-inch mesh-zeef is gevoerd. Na het verplanten moeten flats zorgvuldig worden bewaterd om te voorkomen dat de grond drassig wordt.

In dit stadium kunnen planten eens in de twee weken visemulsie krijgen in een hoeveelheid van 1 eetlepel op een gallon water. Een tweede verplanten wanneer de planten beginnen te verdringen, zal de teler terugbetalen met een groter wortelstelsel en zwaardere en sterkere planten.

Buiten houden de planten van een semishady-locatie onder lichtblauwe bomen aan de noordkant van het huis, of de bescherming van een lattenhuis.

De plant bereikt zijn maximale groei en bloemproductie in een koele, vochtige atmosfeer in een situatie met voldoende schaduw om de direct brandende zonnestralen te weren.

Te veel schaduw zal resulteren in een grove vegetatieve groei; te veel zon zal de plant verkleinen en verwonden.

Voorzien in afvoer

Een perfecte afwatering is belangrijk. Het plantgebied moet van tevoren goed worden voorbereid, waarbij ongunstige grond tot een diepte van 12 inch wordt vervangen door een vruchtbare vezelige leem waaraan voldoende zand is toegevoegd om een ​​grondige afvoer mogelijk te maken. Goed verteerde koemest mag ook met de grond worden gemengd.

Plant niet te diep. De grond mag nooit om de plantstengel worden getrokken, omdat dit rot zal veroorzaken. Een eetlepel vismeel gemengd in het plantgat onder de plant zorgt voor een weelderige groei. Voor een massaal effect moeten de planten 9 tot 12 inch uit elkaar staan.

Elke plant moet tijdens het planten worden voorzien van een lichte bamboestok, aangezien zware bloesems ondersteund moeten worden.

Knolbegonia's hebben een goed doorlatende grond nodig. Ze verdragen geen natte, slecht doorlatende grond rond de knol. Te veel water geven is de meest voorkomende oorzaak van knopverlies; het is beter om matig water te geven.

Het zijn ondiep gewortelde planten en moeten dienovereenkomstig worden behandeld. Werk er niet omheen met scherpe gereedschappen; gebruik je vingers om te wieden of om aarde los te maken.

Vervagende bloesems moeten worden verwijderd voordat ze in de plant of rond de basis vallen. Rottende materie die in contact komt met een deel van het levende plantenweefsel, zal snel rot veroorzaken, wat de plant zal vernietigen.

Wanneer een plekje van bederf wordt opgemerkt, moet dit worden teruggesneden tot gezond weefsel en moet de wond worden geverfd met een dikke pasta van een fungicide zoals captan en water.


Bekijk de video: How to overwinter Cannas, geraniums and begonias!Garden Style nw (Juli- 2022).


Opmerkingen:

 1. Derrek

  Waarom zo veel?

 2. Mazutilar

  Bedankt voor het artikel

 3. Mathers

  Misschien had je het mis?

 4. Zolora

  Goed gedaan, je was niet verkeerd :)

 5. Goodwyn

  Bravo, welke woorden ... prachtige gedachteSchrijf een bericht