Tomaat

Groeiende tomatenvragen en antwoorden

Groeiende tomatenvragen en antwoorden


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Vraag: Ik verlies ongeveer de helft van mijn tomatenoogst door vruchtrot. Over het rijpende fruit ontstaan ​​verzonken ronde vlekken. De vlekken worden snel groter bij warm weer.

Antwoord: Er zijn een aantal verrotting van tomatenfruit. Het merendeel, inclusief anthracnose-schimmel die je blijkbaar hebt, kan worden bestreden door de planten uit te zetten of een tomatenkooi te gebruiken in de lente en te mulchen met gemaaid gras of bladeren om het fruit van de vochtige grond te krijgen.

Spray bovendien met tussenpozen van zeven tot tien dagen met maneb, zineb, captan of een multifunctionele groente- of tomatenspray die een van deze fungiciden bevat. Volg de instructies van de fabrikant.

Deze materialen zullen ook de veel voorkomende en destructieve bladvlekken beheersen. Het sproeien zou over het algemeen moeten beginnen wanneer de eerste fruitclusters zo groot zijn als walnoten.

Vraag: De oudere en lagere bladeren van mijn tomatenplanten worden gespot, worden geel en vallen af. Ik ben bang dat de vrucht zal verbranden door de zon. Welke sprays raadt u aan?

AntwoordTomatenziekte wordt vaak bestreden door het hele seizoen met tussenpozen van zeven tot tien dagen te sproeien, te beginnen wanneer de eerste vruchten ongeveer 2,5 cm in diameter zijn.

Gebruik een maneb of zineb-fungicide. U kunt ook een multifunctionele tomaten- of groentespray kopen met een van deze materialen. Sprays zijn effectiever dan stof. Zorg ervoor dat u de onderkant van de bladeren besproeit. Daarnaast:

 • Koop gecertificeerde, ziektevrije transplantaties
 • Houd onkruid tegen.
 • Ruimteplanten voor een goede luchtbeweging.
 • Vernietig of begraaf plantenafval in de herfst, aangezien de bacterievuur-producerende schimmels in dit afval overwinteren
 • Zet en mulchplanten

Vraag: Ongeveer een maand geleden plantte ik tomatenzaad dat ik in de kelder bewaarde totdat ontkieming plaatsvond, en de container vervolgens naar een keukenraam verplaatste. Toen de zaailingen ongeveer 5 cm hoog waren, vielen ze allemaal om. JW, PA

Antwoord: Uw zaailingen zijn aangetast door wat "demping" wordt genoemd, wat veel voorkomt bij te veel vocht en slechte ventilatie.

Zaai de zaden in een mengsel van gelijke delen leem, bladvorm en zand of koop een goede startmix in zakken.

Een eenvoudige methode om aarde vóór het zaaien te steriliseren, is door de containers met het mengsel te vullen. Geef een dag of twee water met kokend water voordat u het zaad zaait. Containers moeten goed worden gedraineerd.

Vraag: Sinds enkele jaren hebben we bacterievuur op tomatenplanten. De bladeren krullen onder en de vrucht heeft witte vlekken. Wat zou dit kunnen veroorzaken? LR, Kansas

Antwoord: Tomaten worden aangevallen door fruitvlekken, verwelking en bacterievuur. Een van de meest voorkomende en moeilijkst te bestrijden verwelkingen is fusariumverwelking.

Eerst krullen de bladeren, worden later geel en sterven af. Deze ziekte treedt meestal op rond de tijd dat de eerste vruchten rijpen en begint aan de basis van de plant. De verwelking beweegt de plant omhoog en vernietigt uiteindelijk de hele plant en de vrucht.

Er kan niets meer worden gedaan als een plant eenmaal is geïnfecteerd door verwelking. Plant de tomatenplanten een ander seizoen op een nieuwe locatie met zogenaamde verwelking-resistente rassen.

Meer over tomaten: Tomato Leaf Curl - Oorzaak en preventie

Vraag: Waarom groeien tomaten goede wijnstokken, maar dragen ze geen tomaten? Twee zomers gebeurde dit in mijn tuin op grond waar vroeger aardbeien werden verbouwd. LV, Iowa.

Antwoord: Te veel stikstof in de grond, te veel schaduw, planten te dicht bij elkaar en inferieur zaad zijn enkele oorzaken van fruitschaarste op tomaten.

Als de temperatuur laag is en het weer nat is wanneer de tomaten bloeien, worden de bloesems niet bestoven en wordt het fruit niet hard. Als de temperatuur later hoog wordt, boven de 100 graden, wordt het stuifmeel gedood en vormt zich geen vrucht.

Meestal is er voldoende goed weer voor de planten om ergens tijdens de bloeiperiode een vruchtoogst te zetten.

 • Organische Meststof Voor Tomaten
 • Tomatenplantverzorging - 8 fouten om te vermijden

Vraag: De bladeren van mijn tomatenplanten zijn gevlekt met een geelgroen tot donkergroen patroon. De bladeren zijn gekruld, gerimpeld en gebobbeld. De planten als geheel zien er onvolgroeid en knoestig uit. Heb ik iets verkeerd gedaan?

Antwoord: Je tomaten lijken een virusziekte te hebben - waarschijnlijk een in het mozaïekcomplex. Soms lijken de symptomen sterk op 2,4-D-letsel met smalle, spichtige, schoenachtige bladeren.

Vruchten worden vaak verkleind en in aantal verkleind. Controleer mozaïek door bladluizen op tomaten (plantluizen) te bestrijden die het (de) causale virus (sen) overbrengen. Vernietig de eerste geïnfecteerde tomatenplant wanneer deze wordt gevonden.

Houd al het onkruid in en rond de tuin tegen. Zet, indien mogelijk, ziektevrije gecertificeerde transplantaties uit. Als u rookt, was uw handen dan grondig met zeep en warm water voordat u gezonde planten aanraakt. Mogelijk zitten dezelfde virussen in de tabak die u rookt!

 • Tomatillos kweken: hoe je Tomatillos verzorgt, laat groeien en gebruikt

Vraag: De afgelopen twee jaar ben ik bijna de helft van mijn tomaten kwijtgeraakt door een soort droogrot. De onderkant van de tomaat begon te rotten terwijl hij nog groen was en tegen de tijd dat hij rijp was, was hij helemaal verrot. Is dit een ziekte of een bodemtekort? Wat gedaan kan worden?

Antwoord: Deze ziekte wordt bloesemrot genoemd. Het uiterlijk is eerst merkbaar rond de opgedroogde bloesem en wordt geleidelijk groter en krijgt een zwarte kleur.

De ziekte wordt veroorzaakt door omstandigheden die de normale groei van de plant nadelig beïnvloeden. Een ongelijke watertoevoer lijkt de oorzaak van dit probleem te zijn. Irrigatie zal het volledig beheersen als het op de juiste manier wordt gebruikt.

Het is het meest lastig in een jaar van extreme vochtigheid en treft planten die meer zijn gesnoeid en uitgezet dan planten die ongestoord zijn gelaten.

Lees meer over bloesemrot op tomaten.

Vraag: Afgelopen voorjaar heb ik fijne tomatenplanten gekweekt met veel bloei maar ze zijn allemaal afgevallen. Wat heeft dat veroorzaakt en wat kan ervoor worden gedaan?

Antwoord: De knopval van tomaten kan worden veroorzaakt door extreem warm of koud weer, net tijdens de bloeitijd. Ook dan kunnen buitensporige regens het stuifmeel zelfs wegspoelen.

Deze oorzaken van knopval zijn niet beheersbaar. Een andere veel voorkomende oorzaak van dit probleem is overmatige stikstof. Onder ideale groeiomstandigheden, op een bodem die overmatig veel stikstof bevat, maken tomaten een zware vegetatieve groei en weigeren ze vrucht te zetten.

De remedie is om tomaten te planten op grond die niet te rijk is.

Voor meer informatie over tomatenziekteproblemen, bekijk de Cornell Vegetable MD hier online.


Bekijk de video: Tomaten dieven - Een groener thuis! #36 (Juli- 2022).


Opmerkingen:

 1. Channing

  Mijn excuses voor het onderbreken van u, er is een voorstel om een ​​andere weg in te slaan.

 2. Mura

  You are not similar to the expert :)

 3. Samulkis

  Ik feliciteer het briljante idee en het is tijdig

 4. Babei

  Natuurlijk is hij geen mens

 5. Mitilar

  Goed antwoord, bravo :)

 6. Senon

  Hmm ... zelfs dat gebeurt.Schrijf een bericht