Bloeiend

Groeiende Phlox The Hardy Garden Perennial

Groeiende Phlox The Hardy Garden Perennial


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Er zijn maar weinig gecultiveerde planten die zo weinig zorg nodig hebben om een ​​succesvolle bloei te verzekeren als de winterharde overblijvende phlox.

Het gemak waarmee het kan worden gekweekt, de stevigheid en winterhardheid, de lengte van de bloeiperiode en de grote verscheidenheid en schoonheid van phlox-bloemen in de tuin zijn factoren die het prijzen voor onze tuinen.

Bij het kiezen van phlox-soorten moet met een aantal dingen rekening worden gehouden: de hoogte van de plant, de vorm van de pluim of bloemcluster, de grootte van de individuele bloemen, de omvang van de bloeiperiode, winterhardheid en immuniteit tegen ziekten. Dit zijn allemaal belangrijke factoren.

Hoogte is niet het belangrijkste punt, maar hogere planten hebben de voorkeur boven die van korte en gemiddelde hoogte. Kortere kunnen worden geselecteerd tijdens de ontwerpfase van de rotstuinen.

Een bloemencluster die enigszins conisch van vorm is, is het meest gewenst in phlox. Grote clusters hebben de voorkeur boven kleinere en een cluster zonder hiaten of open ruimtes is het beste.

De bloemgrootte is een andere factor om te overwegen. Grote bloemen hebben de voorkeur, hoewel sommige van de kleinere soorten mooi zijn. Veel met grote bloemen zijn nu beschikbaar.

Phlox die schitterend gekleurde bloemen produceren, in rood, roze en zalmen, heeft de voorkeur. Goede blauwbloeiende zomerflox is onbekend en ook geen gele meerjarige phlox.

Hun bloemen trekken vlinders en kolibries aan.

Aanbevolen literatuur:

 • Beste bloemen voor de vlindertuin
 • Phlox Drummondii: hoe te groeien en te verzorgen voor eenjarige flox
 • Phlox Paniculata Groeien en verzorgen
 • Tips voor het kweken van Phlox Subulata (Kruipende Phlox)

Bloemkleuren mogen niet snel vervagen nadat de bloemen of knoppen opengaan. Gelukkig behouden de meeste bloemen hun kleur enige tijd.

De lengte van de bloeiperiode is van het grootste belang. Sommige phlox bloeien slechts een korte tijd en andere blijven bloeien tot de eerste nachtvorst.

Groeiende Phlox

Het is niet moeilijk om met succes winterharde phlox-variëteiten te kweken. Hoewel ze zelfs in kleigrond groeien, vooral als het een goed doorlatende grond is, is het het beste om phlox te planten in leemgrond die een aanzienlijke hoeveelheid organisch materiaal bevat, zoals turf.

Een kleine hoeveelheid organische mest kan in het voorjaar rond de basis van de planten worden aangebracht, wanneer ze 15 cm hoog zijn en opnieuw wanneer de planten in bloei komen. Goed licht is nodig voor een mooie bloei wordt niet geproduceerd in volle of halfschaduw.

Phlox moet tijdens het groei- en bloeiseizoen voldoende vocht hebben voor het beste resultaat. Planten moeten worden beschermd tegen aanvallen van insecten zoals vernietigende spintmijten, bladluizen en trips.

Bladluizen worden bestreden met een contactspray zoals malathion of met een biologisch neemolie-pesticide.

Tripsen beschadigen vaak het gebladerte en de geurige bloemen, maar ze kunnen gemakkelijk worden bestreden met Malathion, dit maakt de omstandigheden rijp voor de toename van rode spin.

Ongetwijfeld is rode spin de ergste plaag van phlox. Bloemen van zwavel kunnen met aanzienlijk succes worden gebruikt voor bestrijding.

Ziekte en plaag

Immuniteit voor ziekten is een goede kwaliteit van elke plant, inclusief phlox. Verschillende soorten phlox zijn niet even resistent tegen schimmelparasieten, zoals de gewone meeldauw. Deze schimmel is zo schadelijk dat geïnfecteerde planten geen goede bloemen kunnen produceren.

Ernstige aanhoudende aanvallen van de ziekte doden de planten meestal binnen een paar jaar. Daarom moet alle middelen om de schimmel te bestrijden worden genomen door de tuinman die verwacht een krachtige voorraad te kweken met een overvloed aan prachtige bloemen.

Een van de beste manieren om meeldauw op phlox te bestrijden, is door de planten op de juiste manier in de tuin te plaatsen. Het is duidelijk dat planten die dicht bij elkaar groeien, gedurende een geruime tijd vocht van dauw en regen kunnen vasthouden, wat de groei en de verspreiding van de schimmel bevordert.

Tijdens het afgelopen seizoen kon in onze bloementuin van ongeveer 1.500 vierkante voet slechts een kleine hoeveelheid infectie worden waargenomen op een van de ongeveer 150 winterharde phloxen, die groeiden tussen vele andere winterharde meerjarige bloeiende planten die allemaal op de juiste afstand stonden.

Meeldauw kan gemakkelijk worden bestreden door bloemen met zwavel over de bladeren te strooien zodra de eerste symptomen van de ziekte duidelijk zijn. Bordeaux-mengsel is ook een fungicide dat kan worden gebruikt om de ziekte onder controle te houden.

Er is nog een veel voorkomende en destructieve ziekte van winterharde phlox. Dit staat bekend als de vlekziekte en kan helaas niet worden bestreden met behulp van fungiciden.

Alle geïnfecteerde planten moeten uit de tuin worden verwijderd en vernietigd wanneer het eerste teken van de ziekte wordt gedetecteerd.

Wanneer het groeiseizoen ten einde loopt en phlox-planten al inactief zijn, moeten alle delen boven de grond worden verwijderd en vernietigd voordat er sneeuw valt. Vaak worden meeldauw en parasieten in de winter overgedragen op de stengels en bladeren die achterblijven.

Winterharde meerjarige phlox heeft normaal geen winterbescherming nodig. Wel is het raadzaam om jonge planten te bedekken met een dun laagje naaldachtige bladeren zodra de bodembedekker bevroren is.

Phlox-voortplanting

De meeste amateur-tuinders weten niet dat, omdat de winterharde phlox in de late zomer hybriden zijn, ze niet "uitkomen" van phloxzaden. In dit opzicht zijn ze net als veel andere planten die worden gekweekt vanwege de schoonheid van hun stervormige bloemen - stokrozen, ridderspoor, rozen en akelei-bloemen (Aquilegia).

Iedereen die in de loop van jaren phlox in de tuin heeft gekweekt, heeft de nieuwe planten waargenomen die opduiken onder oudere die van hen verschillen in hoogte, bloemgrootte, kleurkracht en, vaak, immuniteit voor ziekten.

Daarom kunnen die nieuwe planten die een grotere kracht en immuniteit tegen ziekten bezitten, na verloop van tijd de goede voorraad verdringen. Dus als phlox "opraakt" is dat omdat de voorraad van goede kwaliteit is verdrongen door bastaarden die zijn gegroeid uit zaad.

Er moet echter worden opgemerkt dat, aangezien de meeste phlox hybriden zijn, een van de manieren om een ​​phlox van goede kwaliteit te verkrijgen is door middel van zaden, hoewel een goed resultaat zeldzaam is.

De meeste zaailingen produceren bestanden van inferieure kwaliteit, dus het is duidelijk waarom telers die methode van vermeerdering niet gebruiken. Een goede voorraad kan ook worden verkregen door middel van mutaties of sporten die bij veel phlox vaak voorkomen.

Een methode van vermeerdering die vaak door de kweker wordt gebruikt en die ook door de amateur-tuinman kan worden gebruikt, is door middel van knoppen die afkomstig zijn van de wortels, meestal minder dan 30 cm van de ouderplant.

De nieuwe planten die uit de knoppen worden gevormd, kunnen worden overgeplant en deze komen meestal het volgende jaar in bloei. Door hun vegetatieve oorsprong zullen de nieuwe planten bloemen produceren zoals die van de ouder.

Als ervoor wordt gezorgd dat planten niet gaan zaaien, is het veilig om de jonge planten die onder de oudere verschijnen te verplanten. In tegenstelling tot zaailingen zullen ze in elk opzicht als de ouders zijn.

Phlox kan ook worden vermeerderd door deling, wat het beste in het voorjaar kan.

Bij de meeste verschillende soorten worden talrijke zijtakken geproduceerd vanaf de hoofdas.

Omdat sommige van de takken die onder het oppervlak van de grond ontstaan, wortels produceren, kunnen ze gemakkelijk van de hoofdplant worden gescheiden en als propagules worden gebruikt.

Wanneer zijtakken op korte afstand boven het grondoppervlak ontstaan, kan een hoop aarde rond de basis van de plant worden gebouwd om de wortelvorming te stimuleren. Deze scheuten kunnen van de plant worden gescheiden en worden getransplanteerd zodra er een wortelstelsel is gevormd.

De beste manier van vermeerderen voor de huiseigenaar is door middel van stekken van ongeveer 6 tot 8 inch lang. De procedure is hetzelfde voor chrysanten en vele andere planten, maar het is moeilijker om met de stekken te beginnen, hoewel callusweefsel gemakkelijk lijkt te worden gevormd.

Stekken kunnen vroeg in het groeiseizoen of eind augustus worden gemaakt en in vochtig zand of een mengsel van zand en fijn verpulverd of gemalen turf worden geplaatst. Als ze goed geworteld zijn, kunnen ze worden overgeplant en als ze voldoende water krijgen, bloeien ze het volgende seizoen.

Er kunnen ook stekken worden gemaakt van de korte bloeitakken die hun oorsprong vinden in de oksels van de bladeren van het bovenste gedeelte van de scheut die de bloemtros draagt.

Gemaakt midden augustus: en in de kweekbak geplaatst, wortelen dergelijke stekken goed in ongeveer vier weken. Aangezien veel van deze korte bloeiende takken in de oksels van de bladeren worden gevormd, wordt deze voortplantingsmethode als de meest economische voorgesteld.

De methode van vermeerdering door bladeren wordt niet gebruikt door de teler. Ik heb een aantal verschillende soorten bladstekken geprobeerd, maar tot nu toe waren de resultaten niet veelbelovend.

Ik heb ook met wortelstekken gewerkt maar raad de methode niet aan. In het vroege voorjaar verwijderde ik enkele van de wortels van de grotere planten, sneed ze in stukken van ongeveer 2 inch en plantte ze in een mengsel van gelijke delen zand en verpulverd turf.

Hoe je phlox kiest, hoe je het laat groeien en hoe je het verspreidt, zijn allemaal belangrijke hoeken voor de bewonderaar van deze bloem. Als je de winterharde phlox niet hebt gekweekt, probeer hem dan eens en je zult ervan overtuigd zijn dat er weinig betere of mooiere bloeiende planten zijn.


Bekijk de video: New Perennials for 2020 . Garden Answer (Juli- 2022).


Opmerkingen:

 1. Rafael

  Is het absoluut met je eens. Ik vind dit idee leuk, ik ben het helemaal met je eens.

 2. Baghel

  Schrijf de varianten in plaats van het beter te bekritiseren.

 3. Tianna

  Je vergist je. Ik stel het voor om te bespreken. Schrijf me in PM, we zullen praten.

 4. Voodooshakar

  Kan hier de fout?Schrijf een bericht