Tomaat

Waarom tomaten kraken tijdens het groeien

Waarom tomaten kraken tijdens het groeien


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Als je tomaten hebt gekweekt, heb je last van 'tomatenscheurtjes', wat een van de vele tomatenproblemen is die je tegenkomt.

Soms "groeischeuringen" genoemd en meestal geassocieerd met overmatig water geven, regenachtige periodes en droog weer die tot scheuren leiden en meestal verspreid over de tuingrond.

Er ontstaan ​​kraken als een manier om de druk te verlichten die kan worden veroorzaakt door overmatig bodemvocht en andere redenen.

Lees de rest van het onderstaande artikel voor nuttige informatie over manieren om het probleem van het kraken van tomaten aan te pakken:

Tomaten telen is soms een gok. Je moet de kansen spelen tegen ziektes, ongedierte in de moestuin of hoge temperaturen die je gewas verpesten.

Het lukt je misschien om alle bovenstaande scenario's te voorkomen bij het telen van tomaten, maar dan krijg je een ander probleem van splijten of barsten. Dit kan bij veel tomatensoorten gebeuren en zelfs bij cherrytomaatjes.

Wat zorgt ervoor dat tomaten splitsen of barsten?

Het splitsen van een tomatenvrucht kan in twee vormen voorkomen;

Radiaal kraken - Deze zijn intenser en verspreiden zich vanaf de stengel langs de zijkanten van de tomaat.

Concentrisch scheuren - Dit is waar het kraken van tomaten ontstaat in een cirkelvormig patroon rond waar de tomaat aan de stengel is bevestigd.

Scheuren ontstaan ​​meestal door fluctuaties in de watergift (probeer deze optie voor het besproeien van tomaten). Dit kan het gevolg zijn van periodes met droog weer, gevolgd door plotselinge zware regenval die de tomaten overweldigt.

Het kraken en splijten van tomaten komt het meest voor tijdens de rijpheidsstadia, wanneer de tomaten beginnen te rijpen.

Wanneer rijpe tomaten verschijnen tijdens het droge weer, wordt de buitenste schil hard en dikker.

Een plotselinge instroom van water door de zware regen zorgt ervoor dat de tomaat aan de binnenkant blijft groeien.

De binnengroei zorgt er later voor dat de verdikte buitenhuid scheurt, wat resulteert in een scheur of splitsing.

Soms kan een tomaat de scheur dichten (zichzelf genezen), en dit zal resulteren in iets dat op een steek lijkt.

Tomatentip: Ontdek hoe het snoeien van tomatenplanten helpt om meer tomaten te produceren.

Een gebarsten tomaat die geschikt is voor consumptie?

Afhankelijk van de ernst van de splitsing kan de tomaat alsnog geconsumeerd worden. Een tomaat met een brede scheur kan fungeren als een reservoir van schimmel, bacteriën en schimmels, omdat hij fruitvliegjes kan aantrekken.

Vermijd gespleten of gebarsten tomaten bij het inblikken van tomaten.

U kunt echter de kieren wegsnijden en de goede delen gebruiken in sandwiches, salades, sauzen en salsa's.

De smaak van de tomaat wordt niet aangetast in de niet gebarsten delen.

Als je een tomaat ziet die bijna rijpt en begint te barsten, haal hem dan uit de plant en laat hem verder rijpen op het aanrecht of op de vensterbank.

Als je het aan de plant laat zitten, zal de situatie verslechteren, omdat het water zal blijven opnemen en de scheur steeds groter zal worden.

Hoe voorkom je dat tomaten barsten of splijten?

Houd de watervoorziening regelmatig -De beste manier om het barsten of splijten van tomaten te voorkomen, is door uw besproeiingsfrequentie consistent en regelmatig te houden.

Het is beter om je tomaten regelmatig diep water te geven dan ze sporadisch en ondiep water te geven. Zorg ervoor dat u een regelmatig plan heeft om water te geven, dat zich aanpast aan de hoeveelheid regen die wordt ontvangen.

Plant scheurvaste rassen - deze rassen hebben een elastische schil. Ze omvatten Daybreak, Earl of Edgecombe, Early Girl, Heinz 1350, Juliet, Valley Girl, Mountain Delight en Mountain Pride.

Breng uitgebalanceerde meststof aan - bij bloei en vruchtvorming hebben tomaten meer kalium en fosfor nodig. Overmatige stikstof veroorzaakt overmatige groei, wat leidt tot barsten. Voer eerst een grondtest uit om de hoeveelheid voedingsstoffen in de grond te bepalen voordat u meer toevoegt.

Voorkom overbemesting - Overbemesting van uw tomaten met overtollige voedingsstoffen kan leiden tot een groeispurt. We gebruiken altijd Epsom-zout op tomatenplanten bij het planten van zaailingen om ze een boost te geven en transplantatieschokken te verminderen.

Extra tip

Als de tomatenplant opdroogt, geef ze dan niet te veel water, want dat kan de conditie van splijten veroorzaken.

Als het eenmaal is hersteld van de droge periode, moet u het normale bewateringsschema op een systematische manier opnieuw instellen.


Bekijk de video: Je eerste moestuin? De bodem is alles! (Juli- 2022).


Opmerkingen:

 1. Heikkinen

  Ik heb het in slechte kwaliteit bekeken, ik moet het in normale kwaliteit bekijken.

 2. Flanagan

  Bedankt, ik vond het artikel leuk

 3. Esau

  I congratulate, it is simply excellent idea

 4. Yule

  Pardon alstublieft, dat ik u onderbreek.Schrijf een bericht