Bloeiend

Graven, delen en winteropslag van Dahlia-bollen

Graven, delen en winteropslag van Dahlia-bollen


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Je bent misschien een van die gelukkige zielen die hun dahlia-wortels jaar na jaar met weinig verlies hebben bewaard. Het is echter een feit dat elke winter veel wortels verloren gaan door rot en overmatig verschrompelen, gevolgd door verval.

Rijdend over de landweggetjes in de herfst waar de open plekken de dahliaplanten onthullen, een aantal hiervan vertellen een verhaal. In veel tuinen hebben de bloemen allemaal dezelfde kleur, eigenlijk dezelfde variëteit, de enige overlevende van mogelijk een tiental variëteiten waarmee de tuinman een paar jaar geleden begon.

Ze zijn allemaal verloren gegaan, behalve deze, waarvan de winterharde wortels in de herfst in bijna elke afgelegen hoek van de kelder kunnen worden gegooid en in de lente kunnen ontkiemen.

Jaren geleden stuurde een groothandelskweker die duizenden wortels verpakt voor de detailhandel, vroeg me welke opslagmethode hij aanbeveelde, me een gedrukt exemplaar van zijn culturele instructies, waaraan een kort briefje was gehecht.

Het luidde als volgt ...

“U zult merken dat ik niets bij de opslag opneem. Het verlies van wortels maakt de zaken goed. "
In ieder geval openhartig.

Met dezelfde openheid zou mijn correspondent kunnen hebben geschreven: "Het is zo moeilijk om een ​​standaardmethode vast te stellen die met succes zal werken in alle delen van het land en onder de verschillende faciliteiten van individuele telers, we proberen het gewoon niet."

In Californië kunnen wortels tijdens de rustperiode op elke beschutte plek op de grond worden opgeslagen. In Minnesota met zijn korte groeiseizoen en koude winter zijn de problemen anders.

Planten moeten volwassen worden

Er zijn echter enkele tips die kunnen worden gegeven. De start naar een succesvolle opslag is het voorafgaande voorjaar in de tuin gemaakt. Om goed te bewaren, moeten knollen goed zijn gerijpt, dus plant zo vroeg en groei zo laat als het weer het toelaat.

In gebieden waar vorst een herfstbezoeker is, wacht het graven gewoonlijk op de gebeurtenis. Zonder uitstel moeten de stengels binnen enkele centimeters van de grond worden afgesneden. Een snoeischaar met lange steel is hiervoor ideaal.

Als stengels mogen staan, loopt een vloeistof die bestaat uit sap en rottend plantenweefsel langs de binnenkant van de stengel naar de wortelkroon, die vaak een bron van rot is. Voor de opslag is het gunstig om de klonten ongeveer een week in de grond te laten na het afsnijden van de stengels.

Wanneer de klonten worden opgetild, maakt u een tweede snede, deze keer snijdt u de stengelstomp af tot op een of twee centimeter van de kruin. Als de diameter anderhalve inch of meer is, deelt u deze in tweeën.

Laat de grond staan

Als uw grond zo is dat het aan de klomp blijft kleven, is het een van de beste manieren om een ​​goede opslag te garanderen. Laat de klonten na het graven enkele dagen op de garagevloer uitdrogen.

Dit wordt een "uithardingsproces" genoemd. De duur van deze uitharding wordt bepaald door de toestand van de grond tijdens het graven. Als het nat is van regen, is een langere tijd nodig. Verdeel de bosjes niet in de herfst ... wacht tot de lente.

Er worden verschillende verpakkingsmedia gebruikt, zoals zand, vermiculiet, veenmos, zaagsel en houtkrullen, om verdamping en als gevolg daarvan uitdroging van de wortels te verminderen. Hiervan is vermiculiet bevredigend gebleken.

Voor degenen die voor het eerst wortels opslaan en op zeker willen spelen, is het misschien raadzaam om een ​​van deze op het grootste deel van hun wortels te proberen. Voor de rest raden we aan een van de onderstaande methoden te proberen, waarbij verpakkingsmateriaal wordt weggelaten.

Wanneer de grond op de klomp blijft of een verpakkingsmedium wordt toegevoegd, betekent dit een vuile vloer zowel in de herfst als in de lente. Bovendien verhoogt het het werk van in- en uitpakken.

Een grote meerderheid van de commerciële telers en liefhebbers gebruikt dit niet.

Als je het geluk hebt een koude kelder te hebben, kunnen de klonten worden bewaard in onbedekte lege potten die op de grond worden geplaatst. Als het een fruitbewaarruimte is met een cementen vloer, dan moet een emmer of bak met water voor de nodige vochtigheid zorgen.

Of je kunt de vloer nat houden. Als geen van beide beschikbaar is, bewaar ze dan op de vloer in het koelste deel van uw kelder. Merk op dat we zeggen "op de vloer", want dit is waar de luchtvochtigheid het hoogst is. Voor dit doel zijn potten bekleed en bedekt met krantenpapier van verschillende dikte.

Sleutel is vochtigheid

Dahlia-wortels kunnen worden bewaard bij temperaturen variërend van net boven het vriespunt tot 70 graden. Terwijl er in het verleden altijd een neiging was naar de lagere temperaturen, wijzen recente experimenten op de hogere temperatuur voor betrouwbaardere resultaten.

De truc is om precies de juiste hoeveelheid luchtvochtigheid te bieden. Een overdosis hiervan bij lage temperatuur zal meer schade aanrichten dan bij hoge temperatuur.

Neem dertig dagen na het bewaren een kijkje om te zien hoe het met ze gaat. Als u schimmel of rot opmerkt, verhoog dan de luchtcirculatie. Als een deel van de wortels verschrompelt, voeg dan een beetje vocht toe en zorg ervoor dat de bekleding redelijk luchtdicht is.

De kans is groot dat ze de balans van de winter verder geen aandacht nodig hebben. Onthoud dat geen enkele opslagmethode 100 procent werkt. Verwacht een paar verliezen te lijden onder de 'arme keepers'.

Om deze reden is het goed om, als er geen ander is, identificatielabels voor variëteiten op uw wortels te houden, zodat u eventuele verloren gegane exemplaren kunt identificeren. Een van deze is misschien wel uw favoriet die u zou willen vervangen.

Herfst Dahlia Care

Als de herfst komt en de vorst de bladeren heeft gedood, is het tijd om na te denken over het graven van de dahliaknollen. Snijd binnen een week na het doden van de vorst de toppen op de grond. Laat de stengels vervolgens minimaal een week bloeden voordat u gaat graven.

Nu ben je klaar voor de echte operatie. Neem een ​​schop, vork of schop, waar je het handigst mee bent, en wrik de plant voorzichtig van alle kanten los.

Til vervolgens de Dahlia-bosjes voorzichtig op en snijd de stelen ongeveer vijf centimeter boven de kruin, zodat de dahliaknollen ongeveer een dag in de zon en lucht kunnen drogen. Een beetje aarde kan aan de klonten blijven kleven, maar dat is gemakkelijk te verwijderen door met een troffel, blok hout of een ander zwaar voorwerp op het uiteinde van de afgesneden steel te tikken.

Sommige soorten zijn slechte winterhouders, andere goed ... maar met goede zorg is het niet nodig om de twee soorten te scheiden. Als een knol echter zou afbreken, moet de wond grondig worden bestoven met zwavel om rot te voorkomen.

Als een knol gewond is, moet het beschadigde deel worden verwijderd met een schone, scherpe snede en moet zwavel worden aangebracht.

Als het om de daadwerkelijke opslag gaat, bekleed de opslagcontainer dan met papier, bij voorkeur waterdicht. Leg er vervolgens een laag knollen op, zorg ervoor dat ze elkaar niet raken, bedek met vermiculiet, bijna droge turfmos of zaagsel, doe er nog een laag knollen bij en dek volledig af. Splits de grootste klonten om het inpakken te vergemakkelijken.

door JR Berry


Bekijk de video: Overwintering Dahlias (Juni- 2022).


Opmerkingen:

 1. Harti

  Ja, gepakt worden!

 2. Kajika

  Het gezaghebbende standpunt, cognitief..

 3. Jushicage

  Het spijt me dat ik u stoor, maar ik stel voor om de andere kant op te gaan.

 4. Grok

  Het is jammer!

 5. Voodoogrel

  Ik denk dat je een fout begaat. Laten we bespreken. Schrijf me in PM, we zullen communiceren.

 6. Aldwyn

  Ik weet hier niets vanSchrijf een bericht